Home Novosti Američki ambasador Christopher Hill oštro, nedvosmisleno i direktno poručio: “Srbija da razmisli...

Američki ambasador Christopher Hill oštro, nedvosmisleno i direktno poručio: “Srbija da razmisli da li je održiva neutralna pozicija”

Ambasador SAD-a u Srbiji Christopher Hill kazao je danas da Srbija treba razmisliti o tome gdje leži njena budućnost i je li “ova neutralna pozicija” službenog Beograda održiva i da “tako donese svoju odluku”.

Hill je kazao novinarima u Beogradu da ono što se dogodilo u Ukrajini jesu brutalni napadi na tu zemlju i nastavak ubijanja civila, nešto što je potpuno neprihvatljivo u ovom stoljeću.

“Svi smo svjesni toga da se od februara svijet promijenio i da svi mi moramo ponovo razmisliti o tome gdje se nalazimo, kakav je naš položaj i gdje želimo biti u budućnosti”, rekao je Hill.

Odgovarajući na novinarski upit što bi, u ovom trenutku, što se tiče prioriteta trebalo biti, uvođenje sankcija Rusiji ili normalizacija odnosa s Kosovom, Hill je odgovorio da su to pitanja za srpske vlasti.

“Mislim da je to pitanje koje trebate postaviti predstavnicima svoje vlade, ja ovdje predstavljam američku vladu i nisam tu kako bi davao savjete tako da odgovore na ta pitanja trebate naći sa srpskim vlastima”, rekao je Hil, prenosi Beta.