Home Archive AMERIČKI PROFESOR NEMA DILEMU: Handkea procesuirati zbog negiranja genocida

AMERIČKI PROFESOR NEMA DILEMU: Handkea procesuirati zbog negiranja genocida

David Pettigrew

Profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew reagirao je na današnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost piscu Peteru Handkeu, kazavši da ovim Švedska akademija podržava Handkeovo poricanje genocida.

U izjavi za Fenu profesor napominje da se odlukom o dodjeli nagrade Handkeu krši Okvirna odluka Vijeća Evropske unije da države članice kažnjavaju poricanje genocida i govor mržnje, a takva nagrada, kaže, ponovno traumatizira preživjele žrtve genocida te istovremeno i podstiće daljnje poricanje i ekstremizam.

“Dodjela nagrade Handkeu dodatno pojačava ksenofobiju i islamofobiju, a ujedno predstavlja posljednju fazu genocida što je poricanja genocida”, poručio je Pettigrew.

Smatra da se Švedska akademija treba postidjeti i oduprijeti se veličanju ratnih zločinaca iz bilo kojeg izvora, te ističe da bi prikladan odgovor bio sudsko procesuiranje Handkea zbog negiranja genocida.

Stav profesora Pettigrewa bit će pročitan kao dio programa u Stockholmu kada će se okupiti svi oni koji su protiv dodjele nagrade negatoru genocida te profesor napominje da taj protest daje priliku da se svijetu kaže istina o genocidu i istina o agresiji koju su u Bosni i Hercegovini počinile Srbija i Hrvatska od 1992. do 1995. godine.

“Dodjela Nobelove nagrade Handkeu isto je kao da je nagrada dodijeljena nekome ko negira holokaust”, naglašava Pettigrew.

Kazao je da se negatori holokausta osuđuju na zatvorske kazne.

Istina o genocidu u BiH se stavlja pod znak pitanja, a dramatičan porast nacionalizma, ksenofobije i islamofobije širom Evrope tome doprinosi, te Pettigrew ocjenjuje da je takav ekstremizam, s kojim se Handke poistovjećuje, doveo do smrtonosnih terorističkih napada u posljednjih deset godina na muslimane i džamije u Norveškoj i Novom Zelandu.

Preživjele žrtve genocida u BiH, poručuje Pettigrew, imaju osnovna ljudska prava koja se krše dodjelom Nobelove nagrade Handkeu.