Home Novosti BiH Amerikanci odgovorili Čoviću i Milanoviću zbog prijetnji trećim entitetom: Evo šta su...

Amerikanci odgovorili Čoviću i Milanoviću zbog prijetnji trećim entitetom: Evo šta su im poručili

SAD su posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Iz američke ambasade u BiH odgovorili su na posljednje izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i prijetnje trećim entitetom lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Poručuju da su Sjedinjene Države posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i Ostalima.

Navode da su prijetnje daljom podjelom BiH ili reorganizacijom zemlje na etničkim principima, kao i prijetnje opstrukcijom izbora “antidejtonske, destabilizirajuće, te u suprotnosti sa euroatlantskim putem BiH”.

– Neuspjeh da se postigne blagovremeni dogovor o izbornoj i ustavnoj reformi prije oktobarskih izbora je velika propuštena prilika za poboljšanje demokratske prakse i funkcionalnosti. Lideri ne trebaju koristiti ovaj neuspjeh kao izgovor da uskrate građanima BiH demokratsko i ustavno pravo na sudjelovanje u slobodnim, poštenim i pravovremenim izborima – navode iz Ureda za odnose sa javnošću Ambasade SAD-a.

Podsjetimo, hrvatski predsjednik Milanović je danas, nakon jučerašnjih riječi o trećem entitetu, ponovo komentirao stanje u našoj zemlji rekavši kako je za njega treći entitet ekstremna, krajnja varijanta, ali da će ih bez obzira na to uz “ovakvog jadnika od premijera” morati podržati.

Lider HDZ-a Čović nezadovoljan odlukom Centralne Izborne komisije da raspiše općinske izbore po dosadašnjem, već postojećem, izbornom zakonu, pokrenuo je ponovo priču o teritorijalnoj reorganizaciji Bosne i Hercegovine.