Home Novosti BiH Antiustavno djelovanje: MUP RS blokirao saobraćaj na liniji razgraničenja entiteta!

Antiustavno djelovanje: MUP RS blokirao saobraćaj na liniji razgraničenja entiteta!

U Istočnom Sarajevu, u blizini međuentitetske administrativne linije, počelo je okupljanje pristalica predsjednika RS Milorada Dodika, a pripadnici MUP-a RS automobilima su blokirali saobraćaj.

Ovaj čin je antiustavan i antidejtonski što govori i Član 1, stav 4 Ustava BiH:

“Kretanje roba, usluga, kapitala i lica – Postoji sloboda kretanja širom Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina i entiteti neće ometati punu slobodu kretanja, lica, roba, usluga i kapitala širom Bosne i Hercegovine. Nijedan entitet neće provoditi bilo kakvu kontrolu na granici između entiteta”.

Na protestima se nalaze Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Radovan Višković, premijer entiteta RS te gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Protest zbog optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS, trebao je biti organizovan pred zgradama Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Međutim, MUP Kantona Sarajevo je odbio dati saglasnost za održavanje ovih protesta.

Zbog toga, organizuju se protesti na četiri lokacije na međuentitetskoj administrativnoj liniji, kojeg vlasti u RS netačno nazivaju granicom. Na protestima je prisutan veliki broj policajaca MUP-a RS, ali i MUP-a KS. Prisutni su i snajperisti na krovovima.

https://m.facebook.com/watch/live/?ref=embed_video&paipv=0&wtsid=rdr_0u4KxNxbxMuTS6wE1&v=2082609085417481&eav=AfbOfpsAMqpDpB_CnbNwbxjGppx-cbHvlIUHaEPKJpmSXh2YxNdVUwxaVhibjVH-Q5k&mibextid=Zxz2cZ