Home Novosti Austrija osniva “centar za borbu protiv političkog islama”

Austrija osniva “centar za borbu protiv političkog islama”

Desničarska Vlada Austrije, koja posljednjih nekoliko godina provodi vrlo oštru praksu protiv muslimana u toj zemlji, najavila je i formiranje centra za borbu protiv “političkog islama”, koji će pod prismotrom držati sve islamske institucije i ogranizacije u Austriji.

U saopćenju iz Vlade Austrije navedeno je kako “ljudi koji tokom posljednjih godina valom migracija dolaze u zemlju odbijaju temeljne vrijednosti poput demokratije te je povećana stopa kriminala i antisemitskih tendencija”, zbog čega je, kako je istaknuto, postalo neizbježno provesti radove na istraživanju, prevenciji i rasvjetljivanju tih slučajeva.

Navedeno je kako će u koordinaciji ministarstava za vjerske poslove, unutrašnje poslove, obrazovanje i integraciju biti osnovana nezavisna institucija, čiji je cilj “borba protiv onih koji ne žele prihvatiti vrijednosti zemlje”. Ta institucija nosit će ime “Dokumentacijski centar”.

Naglašeno je također kako će pomenuti centar biti formiran po uzoru na Dokumentacijski arhiv austrijskog otpora (DOW) koji je poznat po radovima protiv neonacističkih formacija.

Interesantno je da je DOW uzet kao uzor model za formiranje pomunutog centra, obzirom da je DOW jedan od najoštrijih kritičara aktuelne vlasti u Austriji, posebno ministara u vladi ispred ekstremno desničarskog FPO-a.

Dokumentacijski centar imat će cilj da pod prismotrom drži muslimanske organizacije u zemlji, kao i medijske platforme koje su “prepreka za integraciju i u suprotnosti sa zakonom”. Centar će na tom planu objavljivati godišnji izvještaj.

Strahuje se da bi posljednji potez Vlade Austrije mogao biti novo vršenje pritisak na muslimanske zajednice u ovoj zemlji, obzirom da je aktuelna vlada u posljednjih nekoliko godina imala niz sličnih incijativa koje su izazvale zabrinutost među muslimanima u toj zemlji.

Austrijski premijer Sebastian Kurz je u vezi s ovom temom izjavio kako se austrijsko slobodno društvo mora zaštititi od “političkog islama”.

“Ne možemo zanemariti napore na formiranju jednog potpuno drugačijeg modela društva u kojem se odbacuju temeljne vrijednosti poput demokratije i ravnopravnosit spolova. U obrazovanju, džamijama, muslimanskim organizacijama, medijskim platforamama, na svim poljima se snažno moramo tome suprotstaviti. Ova vlada je izabrana da, između ostalog, i to radi”, poručio je Kurz.

Tokom ljeta ove godine trebalo bi da bude formiran nacrt zakona o formiranju centra koji bi u 2020. trebao početi s radom.

Autor: Anadolija