Home Archive Austrijska profašistička FPO žestoko napala ministricu Almu Zadić: “Prste sebi sa našeg...

Austrijska profašistička FPO žestoko napala ministricu Almu Zadić: “Prste sebi sa našeg križa”

Ministrica pravde u Vladi Austrije Alma Zadić našla se na žestokom udaru austrijske desnice zbog izjave da se zalaže za odvajanje religije i države. Ministrica Zadić se uključila u javnu debatu o religijskim simbolima u javnim institucijama. Ona je rekla da se zalaže za sekularni pristup prema državi i bez religijskih simbola.

Odmah su uslijedile žestoke reakcije profašističke Slobodarske stranke (FPO), odnosno njenog lider Norberta Hofera koji je poručio ministrici Zadić:,,Prste sebi sa križa u javnim ustanovama. Ministrica sigurno cilja na naše križeve i u slučaju da OVP (Narodna partija) popusti koalicionom partneru to ne obećava ništa dobro za budućnost”.

Hofer je zatražio od vladajuće Narodne partije i kancelara Sebastiana Kurza da se jasno izjasne o “križu u učionicama, sudskim salama i na planinskim vrhovima”.

Kurz je prije nekoliko godina, dok je bio austrijski ministar vanjskih poslova i integracija govorio da “križevi u učionicama neće biti dovedeni u pitanje zato što su križevi dio historijske kulture u Austriji”.

Alma Zadić je prva žena s migrantskim porijeklom koja je imenovana na ministarsku poziciju u Austriji, i naravno, prva Austrijanka porijeklom iz Bosne i Hercegovina na ovako važnoj funkciji.

Alma Zadić je zadnjih dana izložena žestokim rasističkim napadima u socijalnim medijima.

Bijes mnogih desničara da će neko ko nije „njihov“ postati ministarka u „njihovoj“ zemlji, je očigledno toliko velika da prelazi granice onoga što politička, a i šira javnost mogu i smiju prihvatiti. Ovi napadi na Almu Zadić zasigurno neće prestati tek tako.

(SAFF)