Home Novosti BiH Austrijski ambasador odgovorio Dodiku: Evo šta mu je poručio

Austrijski ambasador odgovorio Dodiku: Evo šta mu je poručio

Na žalost sam primoran da napomenem da se Vaše poštovanje prema državi Austriji i njenim državnim organima, koje ste nekoliko puta izrazili u Vašem dopisu, ne očituje u praksi, poručio je Dodiku ambasador Pammer

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odbio je susret sa austrijskim ambasadorom Martinom Pammerom, jer je ”kao diplomatski predstavnik Austrije u BiH činio sve da do željene saradnje ne dođe”.

Austrijski ambasador Pammer poslao je pismo u kojem je prije svega čestito Dodiku na izboru za člana Predsjedništva BiH.

– Želim da Vam poželim mnogo uspjeha i sve najbolje na novoj funkciji i da, prije svega, Vašoj državi i njenim građanima poželim sretnu budućnost!

Austrijska ambasada je oduvijek, pa tako i za vrijeme mog mandata od 2013. godine, radila na opsežnoj izgradnji i učvršćivanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije i svih naših građana. Posebno bitno nam je pri tome bilo razumijevanje i saradnja među narodima na različitim poljima.

Samo u Godini kulture Austrija – BiH u 2016. godini smo u cijeloj zemlji, dakle i u Republici Srpskoj, realizirali veliki broj projekata, npr. u Banjoj Luci, između ostalog u Muzeju savremene umjetnosti RS, i na drugim mjestima. Također smo se trudili da izgradimo ekonomske veze, što vrlo dobro pokazuje i prisustvo austrijskih firmi u Derventi i Prijedoru, odnosno tamošnje novootvorene produkcijske hale. Vi, na žalost, nikada niste prisustvovali niti na jednoj od manifestacija Austrijske ambasade.

Na žalost sam primoran da napomenem da se Vaše poštovanje prema državi Austriji i njenim državnim organima, koje ste nekoliko puta izrazili u Vašem dopisu, ne očituje u praksi.

Nasuprot tome, Vaša retorika i Vaše dovođenje u pitanje državnog jedinstva BiH proizvode nesigurnost i strah, naročito i kod potencijalnih austrijskih investitora. Kao što znate, Vlada Republike Austrije podržava proces pristupanja BiH Evropskoj uniji, koji, međutim, zahtijeva državni integritet i funkcionalnost.

Vašu tvrdnju da sam “ja favorizirao bošnjačku politiku” s odlučnošću odbacujem i istu moram korigirati jer sam uvijek zastupao zvaničnu poziciju austrijske vlade. Mada sporedno u ovom kontekstu, ali ipak neophodno, moram korigirati i Vaš prikaz incidenta u Trebinju: isti se uopće nije dogodio onako, kako ste Vi prikazali, nego je tačno slijedeće: tokom turističke posjete Trebinju sam prilikom fotografisanja zgrade nekadašnje k. u. k. željezničke stanice verbalno napadnut da je navodno potrebna dozvola za fotografisanje.

Vaša, kao prijetnja izražena obavijest da ćete austrijske državne organe obavijestiti o mom radu u Sarajevu me ostavlja ravnodušnim. Unaprijed sam svoje nadređene obavijestio o Vašem dopisu i mom odgovoru, te ću i dalje, kako mi posao nalaže, izvještavati o Vašim izjavama i Vašim aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Zaključno se s odlučnošću, kako sadržajno tako i formalno suprotstavljam Vašim, i u Vašem dopisu ponovo iskazanim, neopravdanim napadima na Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, ambasadora Valentina Inzka, koji se zalaže za prosperitet i napredak u Vašoj zemlji.

A moram skrenuti pažnju i na Vaše besprimjerne napade u prošlosti na predstavnike i drugih država u BiH, kao npr. SAD-a ili Francuske, koji štete kako ugledu države BiH, tako i ugledu entiteta Republika Srpska, stoji u pismu Martina Pammera, ambasadora Republike Austrije u BiH