Home Novosti BiH Austrijski kancelar Karl Nehammer otvoreno o Bosni i Hercegovini: “Mora da bude...

Austrijski kancelar Karl Nehammer otvoreno o Bosni i Hercegovini: “Mora da bude jasno, kako za EU, tako i za BiH, da moraju uslijediti pozitivni pomaci i reforme”

Evropska komisija je dala preporuku da Bosna i Hercegovina dobije status kandidata za članstvo u EU. Finalna odluka će najvjerovatnije biti donesena u decembru.

Austrija kao jedna od članica EU porodice, čvrsto se zalaže da i mi postanemo dio Unije.

Geopolitička situacija u EU

“U vremenima kao što su ova, Evropa mora da bude čvrsto složna, sa partnerima na zapadnom Balkanu. Za to su potrebni i jasni koraci i iskoraci, također – rekao je na početku razgovora za portal “Avaza”, Karl Nehammer, kancelar Austrije.

Kako ističe, ničim izazvana ruska agresija na Ukrajinu, promijenila je geopolitičku situaciju u Evropi.

“Mi trenutno živimo u naročito izazovnim vremenima i suočeni smo sa situacijom, za koju smo se nadali da na našem kontinentu više nikada neće nastupiti.

Ruski napadački rat protiv Ukrajine je promijenio naš sigurnosni krajolik, jer opet imamo rat u Evropi. Sa ruskim napadačkim ratom došlo je do preuređenja geopolitičke situacije.

Ipak, dok je reflektor usmjeren na Ukrajinu, ne smijemo zaboraviti izazove na zapadnom Balkanu.

Sada više nego ikada treba da znamo, da su naša sigurnost i stabilnost i u Evropskoj uniji neposredno povezani sa situacijom u našim susjednim zemljama.

Tijesna historijska veza

Austrijski kancelar ističe da njegovu zemlju i zapadni Balkan povezuje više od 100 godina, i da to ima naročit historijski značaj.

“Austrija je svoju odgovornost za ovaj region oduvijek aktivno živjela, prije svega kao graditelj mostova za zemlje zapadnog Balkana kad se radi o približavanju Evropskoj uniji.

Pri tom je sa Bosnom i Hercegovinom tu tijesna historijska veza koja postoji sada više od 100 godina i bazira se na privrednim, kulturnim i ljudskim odnosima.

Utoliko je jači interes Austrije, koja je još u okviru Evropskog vijeća u junu nastupila kao faktor koji određuje tempo u pogledu davanja prijedloga za dodjelu kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji, da se u procesu pristupanja Evropskoj uniji stvore jednaka pravila za sve.

To nije samo za Austriju od prirodnog interesa, nego je od velikog značaja i za cijelu Evropsku uniju – istakao je Nehammer za portal “Avaza”.

Uticaj različitih igrača

Nehammer dodaje da tijesna isprepletenost za zapadnim Balkanom nije stvar samo historijske povezanosti.

“Privredni i ljudski faktori već desetljećima igraju jednako važnu ulogu. I sigurnosno-politička saradnja je posljednjih godina jako uznapredovala. Upravo na temelju teške političke situacije i mnogih utjecaja različitih geopolitičkih igrača zapadni Balkan je pitanje vlastite sigurnosti.

Pri tome je prije svega Bosna i Hercegovina bitan faktor za sigurnost i stabilnost u regionu. Prijedlog Evropske komisije, da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, je u tom smislu vjerovatno historijska prekretnica.

Ovaj korak predstavlja važan signal ne samo za Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovništvo, nego i za cijeli region. Istovremeno mora da bude jasno, kako za Evropsku uniju, tako i za Bosnu i Hercegovinu, da moraju uslijediti pozitivni pomaci i reforme – rekao je Nehammer za “Avaz”.

Potrebna je perspektiva

“Napredak u procesu proširenja sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom je razjasnio da se na obje strane moraju uraditi domaći zadatke.

S jedne strane, potrebne su reforme i napredak kod zemalja zapadnog Balkana. U slanju jasnih i vjerodostojnih signala stanovništvu u regionu istovremeno se radi o vjerodostojnosti Evropske unije.

Sada je vrijeme da se za sve zemlje na zapadnom Balkanu stvori uredna perspektiva pristupanja Evropskoj uniji, kao i čvrste privredne, političke, i, također, društvene poveznice sa Evropskom unijom.

Jer, Evropska unija će biti kompletna tek kada zemlje zapadnog Balkana budu njen sastavni dio. U tom je pogledu pred nama još uvijek proces, ali upravo zato su potrebne jasne perspektive – zaključio je austrijski kancelar u razgovoru za portal “Avaza”.