Home Novosti BiH AUSTRIJSKI LIST UPOZORAVA: “Dodik godinama pokušava uništiti cijelu državu BiH i Rs...

AUSTRIJSKI LIST UPOZORAVA: “Dodik godinama pokušava uništiti cijelu državu BiH i Rs pripojiti Velikoj Srbiji!”

Sva trojica su članovi koalicije na državnom nivou, koja je formirana uz “podršku” Američke ambasade u Sarajevu.

Austrijski mediji oštro su komentarisali nastup predsjednika Rs Milorada Dodika na Diplomatskoj akademiji u Beču.

Bečki Der Standard piše da je srpski nacionalista još jednom jasno dao do znanja da je on taj koji želi da odredi tempo u Bosni i Hercegovini, prenosi Faktor.ba.

“Dodik sprječava da se provede i treći uslov koji je Evropska unija postavila za početak pristupnih pregovora. Riječ je o Zakonu o sudu BiH, a on insistira da Apelaciono odjeljenje bude u Banjoj Luci, a ne u blizini Sarajeva”, piše ovaj list.

Naglašava da Dodik nastavlja svoju uobičajenu politiku ucjene – Evropska komisija i neke države EU, uključujući i Austriju, našle su se u nekoj vrsti pozicije da mole Dodika.

Nacionalista bosanskih Srba godinama pokušava da uništi cijelu državu i pripoji Rs “velikoj Srbiji”.

“Ono što je sigurno jeste da Dodikova stranka SNSD, kao i druge stranke, imaju ogroman uticaj na pravosuđe u BiH. Korumpirani političari i zvaničnici stoga često ne moraju da se plaše krivičnog gonjenja”, kaže se u članku Der Standarda.

Podsjeća se da je događaj u četvrtak organizovala Ambasada BiH u Austriji… Osim Dodika, govorili su i njegov politički saveznik, šef hrvatske nacionalističke stranke HDZ Dragan Čović i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Sva trojica su članovi koalicije na državnom nivou, koja je formirana uz “podršku” Američke ambasade u Sarajevu.

Autorica teksta, novinarka Adelheid Wolfl naglašava da eventualno otvaranje pregovora BiH o pristupanju EU ne mora ništa suštinski promijeniti.

Dodaje da su Crna Gora (od 2012.) i Srbija (od 2013.) u pregovarčkom procesu s EU, a za to vrijeme ruski utjecaj povećao se u obje te države.