Home Novosti BiH AZRA ZORNIĆ SA PROTESTA: “Pošaljite nam sposobnog predstavnika umjesto HDZ-ovog dobitnika nagrade...

AZRA ZORNIĆ SA PROTESTA: “Pošaljite nam sposobnog predstavnika umjesto HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčevića”

“Energično zahtjevamo da zlonamjerni političari internacionalne zajednice odmah prestanu sa miješanjem u politički život naše zemlje. Od onih patriotski orjentisanih političara zahtjevamo bezuvjetno usvajanje 14 preporuka EU”, navela je.

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava obratila se građanima okupljenim ispred OHR-a.

“Zašto smo se danas okupili, okupili smo se da izrazimo neprihvatanje šmitizacije BiH. Krajnje je vrijeme da spriječimo cementiranje etnofeudalizacije naše domivne. Susjedne države, Srbija, ali prije svega Hrvatska, uz podršku SAD-a i desničarske Evrope su instrumentalizirale ovaj ured OHR-a i preko njega nam uvode aparthejd.
Neki političari koji su dobili glasove ovih glasova su izdali to povjerenje građana i dali podršku visokom predstavniku da samovoljno mijenja naš najviši pravni akt Ustav i to samo FBiH. Takvo silovanje pravnog sistema jedne evropske države je nedostupivo čak i u najnerazvijenijim zemljama. Sve što se od oktobra prošle godine dešavalo do sada samo dokazuje da smo bili upravu kada smo upozoravali da politike dijela internacionalne zajednice u BiH idu u smijeru produbljivanja diskriminacije.” kazala je dok su okupljeni skandirali: “Izdaja,izdaja!”

“Energično zahtjevamo da zlonamjerni političari internacionalne zajednice odmah prestanu sa miješanjem u politički život naše zemlje. Od onih patriotski orjentisanih političara zahtjevamo bezuvjetno usvajanje 14 preporuka EU.

Nemojte testirati naše strpljenje preko nesposobnog diplomate koji svojim neznanjem našu zemlju vodi u nestanak. Pošaljite nam sposobnog predstavnika umjesto HDZ-ovog dobitnika nagrade Ante Starčevića”, istakla je Zornić.

Poručila je da se odbija bilo koji oblik diskriminacije građana.

“Ne damo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ne prihvatamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet BiH na susjedne zemlje. Ne dozvoljavamo suspenziju demokratije u BiH. Odbijamo suspenziju i negiranje ljudskih prava koje vrši međunarodna zajednica. Odbijamo bilo kakvu diskriminaciju bilo koga u BiH po bilo kojem osnovu. Zahtijevamo implementaciju svih presuda ESLJP-a. Tražimo da OHR prestane kočiti proces EU integracija. Tražimo ostavku Christiana Schmidta, koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika. Tražimo punu demokratiju i potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda makar to značilo potpunu promjenu Dejtonskog sporazuma” – poručila je Zornić.

Na kraju obraćanja kazala je: “Kad pogledam ovaj skup, mirno spavam, jer vidim da Bosne je bilo, Bosne ima i Bosne će biti. A i nas u njoj”.