Home Novosti BiH Bećirović objasnio na koja dva načina se ruši BiH / Građanima poručio...

Bećirović objasnio na koja dva načina se ruši BiH / Građanima poručio da budu spremni i oprezni: Ekstremista Dodik planira ono što Mladić i Karadžić nisu uspjeli

Antidejtonsko i antiustavno djelovanje vladajućih političara u bh. entitetu RS ima, između ostalog, i elemente iredentizma čiji je završni cilj pripajanje dijelova državne teritorije Bosne i Hercegovine tuđoj državi Srbiji, rekao je Bećirović

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP-a BiH i delegat u Domu naroda BiH, oglasio se večeras na svom Facebook profilu, gdje je svim građanima naše zemlje čestitao Novu godinu.

Bećirović je ovu 2022. godinu okarakterisao kao presudnu godinu za Bosnu i Hercegovinu. Istakao je da je član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, zajedno sa svojim poslušnicima zakoračio u “dejtonski Rubikon“.

Ako takve radnje prođu nekažnjeno, Bećirović predviđa odlučujuću borbu legalnih organa naše zemlje protiv okorjelih ekstremista.

Također, on je objasnio i na koja dva načina se, slično kao i početkom devedesetih, ruši Bosna i Hercegovina. Građanima naše zemlje je poručio da moraju biti osposobljeni i spremni za sve što se bude događalo.

Objavu Denisa Bećirovića ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Poštovane građanke i građani Bosne i Hercegovine u domovini i inozemstvu, Vama i vašim porodicama najiskrenije želim dobro zdravlje i puno sreće u 2022. godini.

Na početku ove presudne godine za našu državu želim vam se najiskrenije zahvaliti i iskazati poštovanje za sve ono što ste do sada učinili za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Hvala vam što vjerujete u ideju slobodne, demokratske i nedjeljive Bosne i Hercegovine.

Samo je jedna država Bosna i Hercegovina i samo je ona garant našeg opstanka. Ekstremista Milorad Dodik i njegovi poslušnici „zakoračili su u dejtonski Rubikon“ i ako im bude dozvoljeno da ga pređu alea iacta est (kocka je bačena).

SVIJET MORA POMOĆI BIH
U tom slučaju pred nama je odlučujuća bitka legalnih organa međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine koji brane legalni ustavni poredak, slobodu, domaće i međunarodno pravo protiv okorjelih ekstremista koji ne kriju da su sljedbenici pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca.

Demokratska Bosna i Hercegovina, kao i cijeli demokratski svijet, moraju biti spremni da svim raspoloživim potencijalama pomognu legalnim državnim organima s ciljem zaustavljanja ekstremista koji planiraju da učine ono što brutalnom silom, genocidom i drugim zločinima nisu uspjeli zločinci Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i drugi.

Država Bosna i Hercegovina je punopravna članica Ujedinjenih nacija i ima pravo i obavezu da na svojoj državnoj teritoriji zakonski sankcionira sve one koji krenu u njeno rušenje. U tom slučaju počinje odsudna bitka legalizma protiv odmetništva, savremene civilizacije protiv političkog vandalizma, pravde protiv nepravde i demokratije protiv totalitarizma.

Svi mi koji volimo našu državu moramo se zajedno okupiti pod zastavom Bosne i Hercegovine. Ujedinjeni pod državnom bosanskohercegovačkom zastavom mi smo nepobjedivi. Razjedinjeni zbog komadića vlasti i vođeni sujetama političara možemo upasti u velike nevolje.

CILJ OVE PRIČE JE PRIPAJANJE NAŠE ZEMLJE SRBIJI
Zato godina pred nama nije godina za podjele, sujete i propale obrazce političkog djelovanja, ovo je godina za osvješćivanje, povezivanje i najodlučniji otpor onima koji nastoje da unište našu državu.

U 2022. godinu ulazimo suočeni s opasnom prijetnjom iredentizma kao jednim od najopasnijih oblika nacionalizma. Iredentizam je jedan od oblika secesije čiji cilj nije stvaranje samostalne države nego pripajanje dijelova teritorije jedne države drugoj državi.

Konfliktna politika iredentizma predstavlja prijetnju miru, domaćem i međunarodnom pravu. Iredentizam zloupotrebljava pravo na samoopredjeljenje naroda stavljajući ga u funkciju realiziranja velikonacionalne – pannacionalne države. Istine radi, treba potcrtati da su princip samoopredjeljenja naroda zloupotrebljavali i najmračniji totalitarni režimi prošlog stoljeća, koristeći neodređenost tog principa u svrhu ostvarivanja iredentističkih i ekspanzionističkih ciljeva.

Antidejtonsko i antiustavno djelovanje vladajućih političara u bh. entitetu RS ima, između ostalog, i elemente iredentizma čiji je završni cilj pripajanje dijelova državne teritorije Bosne i Hercegovine tuđoj državi Srbiji.

Domaća i međunarodna javnost mora shvatiti da suštinski problem Bosne i Hercegovine nije u političarima iz bh. entiteta RS već u opasnoj ekspanzionističkoj politici srbijanskog režima Aleksandra Vučića. Nije slučajno srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ovih dana poručio da je u Beogradu komandni centar odakle se povlače potezi s ciljem stvaranja „srpskog sveta“. Ovaj termin se koristi kako bi se izbjeglo korištenje kompromitiranog termina velika Srbija iako su značenje i cilj ostali isti.

VODITE PREGOVORE SA KOMŠIĆEM
Građanke i građani Bosne i Hercegovine,

Svjedočimo početku otvorenog napada na mirovni proces i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine.

Slično kao i 1990-ih godina, naša država se pokušava uništiti, prije svega, na dva načina: 1. destrukcijom legalnih institucija države Bosne i Hercegovine i 2. diskreditacijom i političkim marginaliziranjem njenih bosanskohercegovački opredijeljenih kadrova.

Na početku 2022. godine javno pozivam predsjednike pozicionih i opozicionih stranaka da pregovore o važnim državnim pitanjima ne vode bez aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšiča, čovjeka koji je na posljednjim općim izborima dobio najveće povjerenje građanki i građana naše države. Našoj domovini u ovim teškim momentima trebaju nepokolebljivi borci a ne „politički beskičmenjaci“.

Svi zajedno moramo biti maksimalno oprezni, dobro organizirani, kvalitetno osposobljeni i aktivni kao nikada do sada. Ne smije nas iznenaditi nijedan scenario u 2022. godini jer i 1% političkih ekstremista raspoređenih na važnim funkcijama može odvesti 99% stanovništva u kolektivnu nesreću.

Mi ne trebamo plakati i kukati nad sudbinom Bosne i Hercegovine jer su sličnu sudbinu imali i naši slavni pretci. Moramo biti dostojni naših predaka i znatno odlučnije i pametnije krenuti u borbu za demokratsku, evroatlantsku, sekularnu, pravednu i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu.

Kolektivno se moramo promijeniti, osvijestiti i trgnuti iz ove letargije. Snaga Bosne i Hercegovine su njeni ljudi i njen duh. Rušitelji naše domovine će, prije ili kasnije, otići u ropotarnicu historije. Za razliku od njih, Bosna i Hercegovina ima budućnost. Nepokolebljivo vjerujem u budućnost države Bosne i Hercegovine, zaključio je Bećirović.