Home Novosti BiH BEĆIROVIĆ ODGOVORIO LIDERU SDA: “U Bruxelles treba da idu Šefik Džaferović i...

BEĆIROVIĆ ODGOVORIO LIDERU SDA: “U Bruxelles treba da idu Šefik Džaferović i Željko Komšić, a ne Izetbegović”

“Zar nije neviđena demagogija i populizam govoriti da ćeš zaposliti 100.000 nezaposlenih u Bosni i Hercegovini i nakon toga imati stotine hiljada zaposlenih širom Evropske unije?, pita Bećirović.

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odgovorio je kandidatu SDA za Predsjedništvo BiH Bakiru Izetbegoviću. Izetbegović ga je nazvao “dokazani šampion demagogije i populizma”.

„Za ljude u našoj zemlji bilo bi puno korisnije da se kandidat SDA za Predsjedništvo BiH Bakir Izetbegović fokusirao na argumente i činjenice nego na izmišljanje i primitivno etiketiranje. Kandidat SDA ne bi trebao da se ljuti na opravdane kritike jer smo svi svjedoci da je često gubio političke partije izvan granica Bosne i Hercegovine i da se poslije njegovih posjeta stanje samo pogoršavalo. Posebno ne bi trebao da se ljuti kada mu se dobronamjerno sugeriše da ne stavlja sebe iznad legalnih državnih organa Bosne i Hercegovine. U Brisel treba da idu članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić a ne zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović”, ističe Bećirović.

Međutim, ako već govorimo o demagogiji i populizmu, dodaje Bećirović, i postavlja nekoliko pitanja Bakiru Izetbegoviću:

– Zar nije neviđena demagogija i populizam govoriti da ćeš zaposliti 100.000 nezaposlenih u Bosni i Hercegovini i nakon toga imati stotine hiljada zaposlenih širom Evropske unije?

– Zar nije teška demagogija i populizam govoriti da Bošnjaci nikada nisu živjeli u većoj slobodi, kao i da nikada nisu živjeli u boljim uslovima?

– Zar nije opasna demagogija i populizam govoriti da se moraju poštovati legalni državni organi vlasti a onda najaviti posjetu Briselu bez najviših legalnih predstavnika države Bosne i Hercegovine?

– Zar nije demagogija i populizam glasati za povećanje vlastite plate, a onda obećavati da ćete taj novac koji ste uzeli od osiromašenih građana donirati u humanitarne svrhe?

– Zar nije demagogija i populizam glasati za SNSD-ove i HDZ-ove delegate u Domu naroda BiH, dati im tako apsolutnu kontrolu u Domu naroda svojim glasovima, a onda objašnjavati kako ne možete ništa učiniti jer SNSD i HDZ imaju kontrolu nad državnim parlamentom?

– Zar nije demagogija i populizam pozivati se na pravnu državu, a glasati za antidejtonsko izbacivanje međunarodnih članova iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i za uvođenje etničkog veta u glasanju Komisije, zbog čega sada SNSD može da blokira razvojne projekte u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i drugim gradovima?

“Zasad, zastat ću na ovih nekoliko primjera, a mogao bih ih nabrojati mnogo više. Ipak, mislim da su i ovi primjeri dovoljni da zaključimo da je Bakir Izetbegović zaista klasični populista i demagog“, zaključio je Denis Bećirović.

Izetbegović se danas oglasio nakon što je kritikovan zbog odluke da se sastane s evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varhelyijem.

“Što se tiče reakcije Denisa Bećirovića, mogu samo reći da smo svi već navikli na “dobacivanje sa tribina” od strane nedoraslih populista i demagoga”, poručio je Izetbegović.

(SB)

Previous articleŽELJKO KOMŠIĆ UPOZORAVA: “Varhelyi je Dodiku omogućio da negira genocid, besmisleno je okupljanje kod njega”
Next articlePOLITIČKI ANALITIČAR ŽARKO PUHOVSKI: “Milanović je sad pao ispod nule, za demokratsku državu nije dobro da predsjednik države bude objekt rugla”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.