Home Novosti BiH Bećirović održao predavanje Dodiku: Prestani se blamirati, vrijeme je da naučiš šta...

Bećirović održao predavanje Dodiku: Prestani se blamirati, vrijeme je da naučiš šta piše u Ustavu BiH

Zato, Milorade, ili ćeš biti opredijeljen za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine ili ćeš definitivno postati antidejtonski i antiustavni odmetnik

Nakon današnje izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u kojoj je rekao da se bori za poštivanje Ustava BiH i onoga što je potpisano u Daytonskom sporazumu, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović mu je poručio da se prestane blamirati i nauči da poštivanje Ustava BiH znači da si opredijeljen za nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine

– Milorade, vrijeme je da se prestaneš blamirati i da pogledaš istini u oči. Vrijeme je da politički progledaš i da naučiš šta je izvorni i suštinski dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH. Zato te podsjećam na temeljnu ustavnu obavezu koja glasi „Opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom“, napisao je Bećirović na svom Facebook profilu.

On je dodao da Dodik treba prestati vući sve ljude u kolektivnu nesreću.

– Počni čitati Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH a ne samo sabrana djela propalih velikosrpskih ideologa čija je ideologija unesrećila čitave generacije. Posebno nauči i šta znači riječ „opredijeljen“. „Opredijeljen“ znači odlučiti se za koga ili za što, prikloniti se čemu, izabrati između dviju ili više mogućnosti. Još preciznije, Milorade, to znači da si prema Ustavu BiH dužan da se odlučiš za državu Bosnu i Hercegovinu, da se prikloniš državi Bosni i Hercegovini i da si između dviju ili više mogućnosti opredijeljen za državu Bosnu i Hercegovinu. Milorade, upravo zbog Tebe i takvih kao što si Ti i postoji u Ustavu BiH riječ „opredijeljen“ i kristalno jasno objašnjenje te riječi.

Na kraju Bećirović je zaključio kako u tekstu Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma nema nijednog slova o opredjeljenju za rušenje države Bosne i Hercegovine, separtizam i iredentizam.

– Zato, Milorade, ili ćeš biti opredijeljen za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu sa međunarodnim pravom ili ćeš definitivno postati antidejtonski i antiustavni odmetnik koji se bori protiv međunarodnog i domaćeg prava. Milorade, pamet u glavu, nema treće opcije.