Home Novosti BiH Bećirović pisao Satlleru i Inzku: Prestanite učestvovati u potkopovanju Dejtona

Bećirović pisao Satlleru i Inzku: Prestanite učestvovati u potkopovanju Dejtona

Javno obraćanje delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednika SDP BiH prof. dr. Denisa Bećirovića visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i specijalnom predstavniku EU u BiH Johanu Sattleru povodom najnovijih pokušaja organa bh. entiteta RS da destruiraju ključni i nezamjenjivi dio Dejtonskog mirovnog sporazuma koji garantira mir u državi Bosni i Hercegovini – Aneks 10.

Ekselencije,

Aneks 10 i Aneks 4 su nerazdvojni paket Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne švedski stol sa kojeg separatisti mogu uzimati ili odbacivati šta god žele. Vrijeme je da međunarodna zajednica prekine bezdušnu politiku prema građankama i građanima države Bosne i Hercegovine. Gospodo, ili zaustavite potkopavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa 10 ili nam vratite agresijom i genocidom oduzeti legalni Ustav međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da odgovoritite i domaćoj i međunarodnoj javnosti zašto ste s bh. političke scene politički neutralizirali sve one bh. političare koji traže ukidanje bh. entiteta RS, a s druge strane, ohrabrili separatiste i ekstreme da javno traže razaranje i uništenje države Bosne i Hercegovine? Vrijeme je da javnost sazna šta je vaš krajnji cilj.

Čelnici bh. entiteta RS već godinama ne kriju da intenzivno rade na razbijanju nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine. Na tom putu, između ostalog, smetaju im OHR i Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ovakvi antidejtonski pokušaji organa i čelnika bh. entiteta RS, s ciljem destruiranja i obesmišljavanja Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, uz podršku dijela neopreznih ili nedovoljno upućenih evropskih zvaničnika, predstavljaju jedan od najopasnijih udara na Dejtonski mirovni sporazum u našoj zemlji od 1995. do danas. Riječ je ne samo o pokušaju unutrašnjeg slabljenja i destabiliziranja države Bosne i Hercegovine, već i o puno većim geopolitičkim igrama u jugoistočnoj Evropi.

Cilj ove opasne politike antidejtonskih i separatističkih elemenata iz bh. entiteta RS nije samo eliminiranje OHR-a. Njihov temeljni zadatak je postepeno eliminiranje svih onih ključnih dejtonskih elemenata koji su zaduženi da štite nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i mir u državi Bosni i Hercegovini. Vrijeme je da se konkretno pomogne državi Bosni i Hercegovini i njenoj najmanje dvotrećinskoj većini građana čvrsto opredijeljenoj za punopravo članstvo u NATO-u i EU. Vrijeme je da se preduzmu ozbiljne i konkretne mjere s ciljem zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

Jedan od razloga eskalacije Dodikove destruktivne politike je i neefikasna evropska politika stalnog popuštanja i toleriranja antidejtonskih postupaka, kao i njegovog anticivilizacijskog negiranja sudski i planetarno utvrđenog genocida nad bošnjačkim stanovništvom. Negiranje jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i veličanje pravosnažno presuđenih zločinaca, bez ikakvih sankcija EU, predstavljaju veliko ohrabrenje za Milorada Dodika ali i crnu mrlju na obrazu cijele Evrope u XXI. stoljeću.

Do kada će nevini ljudi u Bosni i Hercegovini ispaštati zbog licemjerja pojedinih evropskih zvaničnika – od Rezolucije o embargu na naoružanje međunarodno priznatoj državi Republici Bosni i Hercegovini do „čašćenja“ Dodika i drugih separatista s idejom o ukidanju OHR-a. Stalno ista linija. Pri tome, nevjerovatno je, da nam se poručuje: Neka se bh. političari ne zaklanjaju iza međunarodna zajednice… Poznato je da iskrenost nije vrlina politike, ali je šokantno da ona tako dosljedno može ići u smjeru nametanja onih „vrijednost“ kojih se evropski političari zgražavaju u vlastitim zemljama; štaviše, te „vrijednosti“ koje pojednici nameću državi Bosni i Hercegovini u dramatičnom su sukobu s vrijednostima u njihovim zemljama.

Međunarodna zajednica ne treba ponavljati preskupo plaćene historijske greške i zato se ne smije dozvoliti rušenje ključnih elemenata Dejtonskog mirovnog sporazuma. Najava ukidanja OHR-a je direktna podrška destruktivnoj i separatističkoj politici SNSD-a i Milorada Dodika, kao i njegovih mentora izvan Bosne i Hercegovine. Umjesto da međunarodna zajednica gasi zločinačke ideje o razbijanju države Bosne i Hercegovine neki njeni predstavnici najavljuju gašenje ključnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je zadužen za implementaciju i konačno tumačenje ovog međunarodnog sporazuma.

Ukidanje visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je prelazak dejtonskog rubikona. To je put bez povratka koji nikome neće donijeti ništa dobro. Tačnije rečeno, to je početak nesagledive destabilizacije u ovom dijelu Evrope koji niko neće moći kontrolirati. To je ujedno i in memoriam dva entiteta u državi Bosni i Hercegovini jer bez Dejtonskog mirovnog sporazuma nema ni entitetskog uređenja.

Ekselencije,

Sve dok Ustav BiH ne bude usaglašen u svim svojim elementima sa međunarodnim pravom, kao i dok u državi Bosni i Hercegovini djelujuju separatisti i ekstremisti koji ugrožavju mirovni proces, visoki predstavnik treba da se koristi svojim ovlaštenjima koje ima u članu 5. Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma – da bude konačni tumač njegovog sadržaja. Visoki predstavnik i međunarodna zajednica imaju međunarodno utvrđenu obavezu i dužnost da pomognu državi Bosni i Hercegovini da postane funkcionalna i demokratska država, da kao međunarodnopravni subjekt može da preuzme sve svoje odgovornosti pred tom međunarodnom zajednicom.

OHR je uspostavljen da bi da očuvao i garantirao mir i adekvatno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa kada je to neophodno – i korištenjem bonskih ovlasti. Neefikasnu diplomatiju popuštanja, praznih riječi i birokratskih saopćenja pokušavaju potpuno poraziti i poniziti predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i njegovi vanjski mentori, te su i krenuli u otvoreno rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u njegovom suštinskom dijelu. Niko nema pravo praviti se naivan i reći da to ne vidi.

Vrijeme je da pojedini evropski predstavnici iskreno odgovore na dva ključna pitanja: 1. Zašto se EU ne priključi sankcijama koje su SAD opravdano uvele Miloradu Dodiku i njegovim sljedbenicima? 2. Do kada ćete svojim nečinjenjem ohrabrivati ratnohuškačku politiku Milorada Dodika i njegovih sljedbenika koji ciljano pokušavaju razarati državu Bosnu i Hercegovinu? Protagonisti takve politike svjesni su da ne mogu naglo i u kratkom roku razbiti državu i zato iz godine u godinu provode politiku “postepenih koraka”. Njihov cilj je da se Bosna i Hercegovina svakodnevno blokira, iscrpljuje i uništava, a da to obični građani i ne primjećuju.

Previous articleHADŽIFEJZOVIĆ DIGAO REGION NA NOGE: „Ja sam zabrinut za sigurnost, ako pukne u Crnoj Gori, svi su naivni u regionu ako misle da to neće biti i u BiH”
Next articleAMERIČKI AMBASADOR RAZOČARAO ČOVIĆA: “Promjena Ustava je neophodna”!
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.