Home Novosti BiH Bećirović: Pogledajte se u ogledalo i upitajte u šta ste se pretvorili

Bećirović: Pogledajte se u ogledalo i upitajte u šta ste se pretvorili

Denis Bećirović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine reagovao je na najnovije izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića. Istaknuo je da se Milanović neovlašteno miješa u unutrašnja pitanja nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine. Javno ga je pozvao da prekine s tom kontraproduktivnom politikom.

“U posljednjih nekoliko mjeseci izrekli ste niz teških i neprimjerenih (ružnih) riječi o građanima Bosne i Hercegovine i zbog toga ste zaslužili da Vam se odgovori istom mjerom. Možda bi u tom slučaju bolje razumjeli poruke koje Vam javno upućujem. Ipak, neću to učiniti, prije svega, zbog sljedećih razloga: želim svojim rječnikom čuvati dignitet države Bosne i Hercegovine, iskazati poštovanje prema dobronamjernim građanima susjedne Republike Hrvatske i na uljudan način uvažiti Vašu visoku funkciju koju obnašate u susjednoj državi”, naveo je Bećirović.

Umjesto diskreditacija i vrijeđanja puno je prikladnije, dodao je, da govori jezikom činjenica.

“Zvaničnici naše dvije države trebaju u demokratskom duhu i dijalogu, utemeljenom na argumentima, pozitivno doprinijeti unaprjeđenju međudržavnih odnosa i razvijanju ekonomskih, kulturnih i naučnih odnosa kako je to navedeno i u članu 3. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Uvjeren sam da se politikom uvreda i omalovažavanja ne štite interesi državljana naših država. Naprotiv, zbog takve politike i građani Republike Hrvatske masovno bježe u zapadne zemlje”, istaknuo je Bećirović.

Naglasio je i da Milanović i drugi predstavnici vlasti Republike Hrvatske, trebaju prihvatiti činjenicu da u međudržavnoj komunikaciji s Bosnom i Hercegovinom moraju poštovati temeljne norme međunarodnog prava.

“Vrijeme je da, između ostalog, ponudite smisleno objašnjenje na sljedeća pitanja: Zašto nepozvani i neovlašteni dajete sebi ulogu emancipatora u državi Bosni i Hercegovini? Zbog čega širite lažnu predstavu o državi Bosni i Hercegovini? Zašto promovirate segregaciju ljudi i zagovarate diskriminatorski i antievropski izborni sistem u Bosni i Hercegovini? Kad ćete prestati promovirati ideologiju i politiku koja je pred sudovima Ujedinjenih nacija (UN) osuđena za udruženi zločinački poduhvat? Možda bi bilo korisno, valjda nije kasno, da se pogledate u ogledalo, upitate u šta se pretvorio lik koji se oslikava u ogledalu i razmislite o uzrocima transformacije“, naveo je u saopćenju Bećirović.

Države Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju, dodao je, kao punopravne i od istog dana članice UN-a, temeljna prava i dužnosti koja čine neku vrstu objektivnog i višeg prava u savremenom međunarodnom pravnom poretku.

“Opća skupština UN-a je 1970. godine usvojila Deklaraciju o načelima međunarodnog prava o prijateljskim odnosima i saradnji između država u skladu s Poveljom UN-a (Rezolucija 2625). U toj su deklaraciji formulirana načela međunarodnog prava koja obavezuju sve države svijeta. Među sedam načela koja predstavljaju autentično tumačenje Povelje UN-a nabraja se i načelo suverene jednakosti država. Sve su suverene države pravno jednake, kao što su i pojedinci jednaki u pravima u svakom demokratskom pravnom poretku”, zaključio je Bećirović.

(N1)