Home Novosti BiH Beograd i Zagreb upetljani u pregovore u Neumu / Namještena scena u...

Beograd i Zagreb upetljani u pregovore u Neumu / Namještena scena u kojoj Čović podnosi izvještaj Dodiku – Podvucite crtu i vidjet ćete šta je cilj

Zašto je Dodiku, Milanoviću i Čoviću bilo tako snažno potrebno da proglase bosansku stranu krivom za fijasko pregovora u Neumu, upitao je Šemsudin Mehmedović

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu PS BiH, oglasio se na svom Facebook profilu povodom pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, koji su se proteklog vikenda odvijali u Neumu.

On ističe da se više niko ne bavi blokadom državnih institucija, niko ne spominje organzivani kriminal Milorada Dodika i Dragana Čovića, a priča o sankcijama također je zaboravljena.

Kaže kako je najvažnije da se građanski pristup nije izbrisao u Izbornom zakonu, te da “što je više građanskog, to je jače bosansko”.

U svom obraćanju Mehmedović je ukazao i na zanimljivu koordinaciju Milanovića, Dodika i Čovića, te je naglasio kako su Srbija i Hrvatska duboko upetljane u pregovore u Neumu.

Njegov status ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Niko se više uopće ne bavi blokadom institucija BiH, niko ne spominje organizirani kriminal Čovića i Dodika, niko ne spominje sankcije USA, EU… nikome ni na kraj pameti nije implementacija presuda za genocid i UZP.

Najvažnije u svemu tome je što građanski pristup nije potpuno izbrisan u Izbornom zakonu, a što je više građanskog to je jače bosansko.

Poruka Palmeru i Eichhorst:

Zašto je Dodiku, Milanoviću i Čoviću bilo tako snažno potrebno da proglase bosansku stranu krivom za fijasko pregovora u Neumu.

Prvi koji je upotrijebio taj termin “fijasko” je Dodik. Prvi koji je najavio takav ishod je Milanović.

Dan uoči pregovora u Neumu, Zoran Milanović je izjavio da bošnjačka strana, nazvao ju je uvredljivo “čaršijom”, ne želi dogovor i da pregovara sa figama u džepu i samo kupuje vrijeme.

https://www.facebook.com/semsudin.mehmedovic.3/posts/10209427248275197

Milanovićeva izjava je dokaz da su Hrvatska i Srbija duboko upetljane u pregovore u Neumu i da postoji velika koordinacija na liniji Zagreb – Beograd – Banja Luka – Mostar, a brutalno je to pokazano namještenom scenom u kojoj Čović podnosi telefonski izvještaj Dodiku o propasti pregovora u Neumu, i to baš u vrijeme trajanja press konferencije, nakon čega uživo Dodik proglašava fijasko neumskih pregovora.

Sad povucite crte od Milanovićeve izjave do Dodikovog proglašavanja fijaska i vidjećete da se željelo postići sljedeći efekat:

– Dodik je glavnokomandujući operacije čiji je glavni štab u Banjoj Luci

– Bošnjaci su odgovorni za fijasko jer ne žele dogovor i samo kupuju vrijeme, kako je rekao Milanović

– RS je stabilna i samo se u FBiH ne mogu dogovoriti ni oko čega

RS je ključni remetilački faktor u Bosni! To moraju znati diplomate koji dolaze u Bosnu.

Razrađen scenarij i previše providan, da se Bosanci okrive, završava Čovićevim poentiranjem da je s Bosancima nemoguće doći do dogovora u FBiH, a ako je nemoguće u FBiH, onda je još teže u BiH

Čović: “Moj optimizam je potrošen u ovih 6 mjeseci. S ovim ljudima nema više smisla razgovarati”, zaključio je Mehmedović.

(Oslobodjenje)