Home Novosti BEOGRADSKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ: Zapadni Balkan je među šest ključnih prioriteta SAD-a....

BEOGRADSKI ANALITIČAR DUŠAN JANJIĆ: Zapadni Balkan je među šest ključnih prioriteta SAD-a. Evo šta to znači za BiH (VIDEO)

Iskusni politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić govorio je za Federalnu televiziju o američkim vanjskopolitičkim prioritetima, odnosno o činjenici da se među šest ključnih prioriteta nalazi i Zapadni Balkan, a prije svega BiH i Kosovo.

O tome šta konkretno znači što je u prioritetima nove američke administracije spomenut Zapadni Balkan, kaže da to znači jačanje partnerstva NATO – EU – SAD u suočavanju s krizom u centralnoj Aziji.

“Bliski istok je izgubio značaj koji je imao prethodnih decenija i fokus spoljne politike i Amerike se prenio na centralnu Aziju. Otuda Iran. To je odmjeravanje snaga ne samo s onima koji su u Iranu na vlasti nego i s onima koji je podržavaju, a to su Kina i Rusija. A to je i borba za gas. Ako pogledate tu liniju zemalja, to je taj prostor bogat gasom, a što se tiče Zapadnog Balkana, on se nužno nameće kao i kada je devedesetih bila bliskoistočna kriza, jer mi smo to zapadno krilo centralne Azije. Da podsjetim da to nije nikakva novina, u State Departmentu se odavno o ovom dijelu svijeta bavi Odjeljenje za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju. Antony Blinken, dok je bio savjetnik Bidena kao potpredsjednika, gledao je to kao cjelinu. To je prva stvar. Druga, da je Balkan na šestom mjestu, to ništa ne znači u smislu vremena, tajminga, stvari će se raditi simultano, neće jedna po jedna. To samo znači da su vrlo dobri maneri te politike koju će voditi Blinker shvatili međusobne povezanosti. Naprimjer koliki je uticaj Turske, kolike su u međuvremenu veze Irana sa Srbijom i preko biznisa i preko Rusije, koliko iza toga ide jačanje ruskog uticaja. Ili najnoviji detalj iz tog paketa je ovo što je u Washingtonskom sporazumu uradio Trump. Da Izrael prizna Kosovo, jer vi preko tog priznanja povlačite dalja priznanja, Egipta, muslimanskih i arapskih zemalja.”

O Vašingtonskom sporazumu kaže da je to jedan netipičan ugovor, ali je ugovor.

“Mislim da je pametna stvar što je nova administracija to zadržala. Kada je u pitanju Balkan, Srbija i Kosovo, ovo omogućuje da Amerika pritisne EU sa stanovišta svoje politike, to je međusobno priznanje, ali da ne vrši pritisak na Srbiju. To je jedna vrlo važna tačka, da se neće uslovljavati srpsko-američki bilateralni odnosi sa međusobnim priznanjem Srbije i Kosova.”

Ističe da je uvjeren da Srbija i BiH nisu prioriteti Amerike.

“Kina je prioritet broj 1. Ali, ovo je izabrano za početak, jer je stanovište ove administracije procijenilo da je to lako rješivo. Nije američki cilj da vas dovede do komunizma, cilj je da upravljaju vašim sukobima, da ih dovedu u granicu podnošljivosti, da se ne urušava NATO. Vjerujem da je ovo prostor na kojem će se, praktično, vježbati to strateško partnerstvo EU – NATO – SAD. Vidjeli ste sa Crnom Gorom i Makedonijom. EU nije mogla da doda vakcine, ali NATO je dodao. To je taj prvi konkretan znak. Biće to sve evidentnije, a kada je u pitanju BiH, pretpostavljam da je ona prva na agendi za 2021. godinu. S vrlo ozbiljnim, razrađenim konceptom koji nije ništa novo. Mogu da izmišljaju političari u Bosni. Neki od njih su prije 15 godina vidjeli nacrt tog Ustava, raspravljali su o njemu. Imamo odluke sudova vrlo jasne kakav treba da bude Izborni zakon kada su u pitanju ostali. Neće se dirati struktura odlučivanja i teritorijalne organizacije, koji su besmislene, mislim na kantone. Ići će se na to da se mehanizam odlučivanja oslobodi u dva pravca. Prvo izbora i da se da šansa onima koji ne pripadaju etničkim plemenima. Otvoreno se kaže da SAD samo u BiH će podržavati i nastanak novih i stranaka i NVO-a. Druga važna stvar je da se deblokiraju institucije poput Vijeća koje treba da donose odluke o upotrebi sredstava. Nevjerovatan je apsurd da skoro dvije godine nije donijeta odluka o upotrebi sredstava, a BiH je imala pare. Takve stvari, a pogotovo da entiteti, ne znajući gdje im je granica, stavljaju kao garanciju za spoljni dug šume, zemlju, to će biti vrlo jasno presječeno kroz mehanizam ustavnih amandmana. Niko nema namjeru nikome ništa da nametne. Vodit će se američki način pregovaranja.”

(SB)

Previous articlePREDSJEDNIK OPĆINE KATEGORIČAN: “Neću potpisati predlog da Ratko Mladić dobije ulicu”
Next articleŽELJKO BAKALAR: “Nemamo sredstava za održavanje ponovljenih izbora u Srebrenici i Doboju, mislim da je ovo osveta CIK-u”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.