Home Novosti BIH NA DANAŠNJI DAN ODIGRALA HISTORIJSKU UTAKMICU PROTIV BRAZILA U MANAUSU: EVO...

BIH NA DANAŠNJI DAN ODIGRALA HISTORIJSKU UTAKMICU PROTIV BRAZILA U MANAUSU: EVO KO JE TADA NOSIO DRES S LJILJANIMA

Na današnji dan 1996. godine “A” reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je prijateljsku utakmicu protiv Brazila, jedne od najboljih fudbalskih reprezentacija na svijetu.

Meč se igrao u Manausu pred oko 20.000 gledalaca, a iako je rezultat na kraju utakmice glasio 1:0 u korist domaćina, na predstavu naše reprezentacije svi su bili ponosni. Tada smo pružili dobar otpor Brazilu za koji su igrali Ronaldo, Giovanni, Cafu, Denilson, Conceicao… Odlučujući pogodak postigao je Ronaldo iz slobodnog udarca u 67. minuti.

Za selekciju Bosne i Hercegovine u toj utakmici nastupili su: Dedić, Geca, Pintul, Ramčić, Kapetanović, Glavaš (Dadić 78.), Begic (Musić 62.), Beširević, Šabić (Turković 70.), Bolić, Salihamidžić (Osmić 78.), a selektor je bio Fuad Muzurović.

apitensku traku reprezentacije BiH u tom meču nosio je Vlatko Glavaš.

– Otišli smo u Brazil da igramo utakmicu, ali malo više da promoviramo BiH. Kada smo tamo stigli, ljudi nisu ni znali gdje je BiH. Malo je igrača koji su imali tu privilegiju da budu kapiteni protiv jednog Brazila na šta sam ponosan. Uspomene su svježe na tu generaciju i ono sto smo tada željeli, da promovišemo državu – kazao nam je Glavaš.

Prisjetio se da su noć prije utakmice trenirali u 22 sata, a ekipa Brazila nakon njih, zbog tropske vrućina koja je bila u Manausu iako je bio decembar.

Nevjerovatan osjećaj, ne može to čovjek opisati. Dok sam živ sjećat ću se ove utakmice. Žao mi je što Nogometni savez BiH nema osjećaj da se tako velike utakmice trebaju obilježiti, bar nekakvim druženjem ove generacije koja je igrala ovu historijsku utakmicu – rekao je ranije Glavaš za Hayat.ba.

(A. J.)