Home Novosti BIO JE NAJVEĆI ČETNIK I ZLOČINAC, HTIO JE BOSNU OČISTITI OD MUSLIMANA...

BIO JE NAJVEĆI ČETNIK I ZLOČINAC, HTIO JE BOSNU OČISTITI OD MUSLIMANA I HRVATA, A U SRBIJI GA I DANAS SLAVE: No, djeca su mu se borila na suprotnim stranama

Dragoljub Draža Mihailović isto poznat kao Čiča rodio se u Ivanjici 26.4. 1893. goodine, a pogubljen na današnji dan 1948. godine

 

 

Bio je zapovjednik četnika, kraljevske Jugoslovenske vojske u otadžbini tijekom Drugog svjetskog rata, a osuđen i strijeljan zbog ratnih zločina i suradnje s okupacijskim vlastima.

Već u rujnu 1941. Mihailović je dostavio izbjegličkoj vladi u Londonu program četničkog pokreta tijekom i po završetku Drugog svjetskog rata. U njemu, između ostalog stoji:

“omeđiti ‘de facto’ srpske zemlje i učiniti da u njima ostane samo srpski živalj.”

“u srpskoj jedinici kao naročito težak problem uzeti pitanje muslimana i po mogućnosti rešiti ga u ovoj fazi…”

“izraditi plan za čišćenje ili pomeranje seoskog stanovništva sa ciljem homogenosti srpske državne zajednice.”

“posebno imati u vidu brzo i radikalno čišćenje gradova i njihovo popunjenje svežim srpskim elementom.”

Nakon toga, 20. prosinca 1941. Draža Mihailović je podređenim zapovjednicima dao “Instrukcije” u kojima jasno iznosi plan stvaranja Velike Srbije zasnovane na ubijanju i protjerivanju nesrpskog stanovništva, naročito Hrvata i Muslimana.

U Instrukcijama nalaže:

“… Stvoriti veliku Jugoslaviju i u njoj veliku Srbiju, etnički čistu i u granicama predratne Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srema, Banata i Bačke…”

“… Čišćenje državne teritorije od svih narodnih manjina i nacionalnih elemenata…”

“… Stvoriti neposredno zajedničke granice između Srbije i Crne Gore, kao i između Srbije i Slovenačke, čišćenjem Sandžaka od muslimanskog življa, a Bosne i Hercegovine od muslimanskog i katoličkog življa…”

Četnici pod Mihailovićevim zapovjedništvom bivaju proglašeni Jugoslavenskom vojskom u otadžbini. Zapadni Saveznici smatraju ih, pogrešno, snagama koje se bore protiv okupatora. U medijima u SAD-u i Velikoj Britaniji snažno se promovira junaštvo četnika i osobito lik njihovog vođe, Draže Mihailovića.

Dana 19. kolovoza Mihailović naređuje napad svojih jedinica na Foču koju je tada držala vojska NDH. Nakon zauzimanja grada četnici su počinili neviđen pokolj nad muslimanskim stanovništvom. Pobijeno je između dvije i tri tisuće muslimana.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Mihailović se skrivao u istočnoj Bosni, i za razliku od drugih četničkih vođa nije prebjegao na zapad. Uz pomoć Mihailovićevog nekadašnjeg odanog suradnika Nikole Kalabića, agenti Ozne, hvataju Dražu Mihailovića 12. ožujka 1946., munjevitom akcijom na planininama u okolici Višegrada. Akciju uhićenja je operativno koordinirao Jovo Kapičić, general UDBA-e.

Optužen je Mihailović za izdaju i ratne zločine. Suđenje je održano 10. lipnja–15. srpnja 1946. Nakon što je odbijena žalba, Mihailović je zajedno s još osam časnika pogubljen na današnji dan 1946.

Dana 14. svibnja 2015. Viši sud u Beogradu rehabilitirao je Dražu Mihailovića te su mu vraćena građanska prava oduzeta 1946. godine. Time se smatra neosuđivanim. No, nisu sva djeca slijedila oca.

Jedan sin i kćerka Draže Mihailovića pridružili su se partizanima. Drugi sin poginuo je kao četnik na Sutjesci 22. svibnja 1945. u posljednjoj velikoj bitci protiv partizana.

(SB)