Home Novosti BiH BISERA TURKOVIĆ PROZVALA PREDSJEDNIKA SRBIJE: “Očekujem da se Aleksandar Vučić ODMAH OGRADI...

BISERA TURKOVIĆ PROZVALA PREDSJEDNIKA SRBIJE: “Očekujem da se Aleksandar Vučić ODMAH OGRADI OD…”

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin jučer je izrekao niz poruka koje su ponovo uzburkale duhove u regionu. Zagovornik takozvanog srpskog sveta poručio je kako je uvjeren da će se ujedinjenje Srba desiti bez ikakvog nasilja i mirnim putem.

“Koliko će trajati, ne znam, ali znam da najpre moramo da postanemo jedinstveni u političkom smislu, da moramo da se okrećemo Beogradu i da odluke u vezi sa našim postojanjem moraju biti donesene u Beogradu”, rekao je Vulin.

Dodao je da je način da se sačuva mir na Balkanu da svako zna gdje su mu granice, gdje će da živi i kako će da živi.

Na ove izjave ministra Vulina reagovala je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja se direktno obratila predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

“Očekujem da se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, odmah ogradi od izjava ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina o ‘ujedinjenju srpskog sveta’. Ako to ne učini, to će samo potvrditi da je zvanična politika Srbije rušenje Dejtonskog sporazuma, koja ima za cilj pripojiti dijelove BiH Srbiji.

Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači ‘jedinstvena država’, flagrantno je kršenje Dejtonskog sporazuma, destabiliziranje cijele regije zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima BiH koji su se prije 26 godina branili od agresije i genocida!

Ovakva retorika čini besmislenim izjave i politike srbijanskog predsjednika u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose sa BiH. Naprotiv, Vulinove izjave su pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta BiH i regije.

Bosna i Hercegovina će s Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira”, napisala je ministrica Turković na svom Twitter profilu.

(SB)

Previous articleMEKTIĆ ZALEDIO LUKAČA: Sad je jasno ko je govorio istinu, a ko obmanjivao javnost…
Next articleSKANDALOZNO/ Načelnik Srebrenice, Mladen Grujičić naredio da se skinu sve bajramske čestitke u Srebrenici (FOTO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.