Home Novosti BiH BLIŽI MU SE KRAJ: Milorad Dodik ponovo raspiruje mržnju, spominjao je i...

BLIŽI MU SE KRAJ: Milorad Dodik ponovo raspiruje mržnju, spominjao je i mirni razlaz…

Pitanje je hoće li na ovakve izjave reagirati visoki predstavnik Christian Schmidt i sankcionirati ovakvu retoriku lidera SNSD-a.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a već je dvostruki „nositelj“ američkih sankcija, gotovo svakodnevno potpiruje mržnju i podstiče podjele svojim izjavama.

Tu je praksu nastavio i kasno sinoć kada je na društvenim mrežama ponovno zaprijetio „mirnim razlazom“.

-Ne tražimo secesiju, smatramo da bi bilo najbolje da se raziđemo mirnim putem jer je BiH propala država. Međunarodnoj zajednici trebaju krivci da ovdje opravdaju svoj neuspjeh, koji traje godinama, zbog čega i šire te priče o secesiji“, poručio je Dodik.

Pitanje je hoće li na ovakve izjave reagirati visoki predstavnik Christian Schmidt i sankcionirati ovakvu retoriku lidera SNSD-a.

Naime, visoki predstavnik Christian Schmidt sinoć je izjavio kako je korištenjem bonski ovlasti svima jasno dao do znanja na šta je sve spreman, dok se u otvorenom pismu IGK od visokog predstavnika traži da se Milorad Dodik ukloni iz političkg života Bosne i Hercegovine.

“Podsjećamo visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da je IGK podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika. Krivična prijava je podnesena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republike Srpske koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode, davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države BiH”, navodi se u pozivu.

(SB)