Home Novosti Blokirana granica BiH i Srbije: Evo i zbog koga

Blokirana granica BiH i Srbije: Evo i zbog koga

Ekološki aktivisti su poručili da će nastaviti s blokadama sve dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada ne stopiraju izgradnju rudnika litijuma

Aktivisti ekoloških organizacija i građani blokirali su danas na dva sata granični prelaz Trbušnica, kod Loznice, između Srbije i Bosne i Hercegovine, tražeći od srbijanske Vlade da stopira projekat eksploatacije litijuma “Jadar” i otvaranje rudnika kompanije Rio Tinto, i da svi ugovori potpisani sa tom kompanijom budu predati na uvid javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je prvobitno bilo planirano da se blokiraju put i raskrsnica nedaleko od graničnog prelaza, demonstranti su izašli neposredno pred granični punkt, donijeli ograde i iznijeli transparente.

Ekološki aktivisti su poručili da će nastaviti s blokadama sve dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada ne ukinu Uredbu o prostornom planu posebne namjene u koji je upisan projekat eksploatacije litijuma u dolini Jadra.

Demonstranti su, i pored potpune blokade graničnog prelaza, ipak propuštali vozila u kojima su se nalazila mala djeca i bolesni, naglašavajući da im nije cilj da maltretiraju ljude.

Naglasili su da su “laž” izjave Vučića i srbijanske premijerke Ane Brnabić da je ispunjeno sve što su tražili građani nezadovoljni najavama otvaranja rudnika Rio Tinto, i da tu laž vlast uporno ponavlja.

Tokom blokade graničnog prelaza Trbušnica nije zabilježen nijedan incident, a granična policija nije reagovala.