Home Novosti BiH BOGIĆ PALI ALARM: Moramo biti spremni na pogoršanje situacije

BOGIĆ PALI ALARM: Moramo biti spremni na pogoršanje situacije

„Mi smo u Evropi, a čitav život molimo da nas Evropa primi! Evropa ima dug prema BiH! Da su htjeli, Dejton je mogao biti skrojen i 1992. godine. Ne treba novo žarište u srcu Evrope! Imam dozu rezerve prema Evropi i evropskom putu BiH”, kazao je na Face TV-u bivši član Predsjedništva SFRJ i jedan od najuglednijih bh. političara Bogić Bogićević.

-Raspada se svjetski pravni poredak! Guterres je to rekao! Kad to kaže Guterres, to je onda relevantna informacija! UN sve više podsjeća na Ligu naroda! Nema značaj! Ovdje možemo registrovati što se dešava u svijetu i spremati se za pogoršanje situacije! Možemo i moramo! Srbija i Hrvatska uvode vojni rok… Ne treba to sve potcijeniti!

Šta je ovo što se dešava u BiH? Je li reciklaža ili nešto dramatičnije?

-Mi smo u Evropi, a čitav život molimo da nas Evropa primi! To nije dobro ni za njih ni za nas! Ovo se može tumačiti da Evropa želi da ubrza otvaranje pregovora! Ne bi dobro bilo da se otvara još nego žarište u srcu Evrope! Evropa ima dug! Da je ta Evropa bila odlučnija i brža, mogao je Dejton biti ’92.! Imam dozu rezerve!

Jesmo li mi potrebniji Evropi ili oni nama? Rade li to iz svog interesa?

-Mi Evropi trebamo, a oni nama još više! Olako ne mogu ništa prihvatiti jer imam loše iskustvo iz devedesetih!

Evropa nije jedinstvena?

-Ne! Jedino što je trajno su interesi! Oni se mijenjaju! Da ne budemo toliki pesimisti, treba prepustiti vremenu, pa da vidimo šta će ta Evropa učiniti!

Da li iko od lidera od Vas traži politički savjet?

-Ne, i ne treba! Kad bi samo dio pažnje posvetili državi koliko posvjećujemo naciji, imali bismo funkcionalnu državu! Historija nas uči da narod ne može niko uništiti, što svjedoči skoro osamdeset godina palestinskog slučaja, ali vidimo kako im je bez države!

U kojem kontekstu Palestina ima veze s nama? Kažu da je FBiH Gaza…

-Nema mira u svijetu dok se ne riješi palestinsko pitanje! Jedino ispravno rješenje su palestinska i izraelska država!

Otvaranje EU puta je zatvaranje njih, bh. političara, u zatvor…

-Oni to znaju, ali ne mora značiti da će otići u zatvor! Korupcija u Hrvatskoj nije pala. Otišao je samo Sanader! Nisam za sankcije po svaku cijenu!

Moram pitati za ocjenu rada Trojke…

-Bilo bi dobro da budu još uporniji!

Bilo bi dobro da budete još direktniji… Recite im slobodno!

-Ne želim! Neka rade svoj posao najbolje moguće!

U istom danu su uhapšeni prvi čovjek OSA-e i predsjednik Suda države. To što smo jučer čuli od tužiteljice je šokantno. Kako to komentarišete?

-Užasno, ali kod nas očekivano! Bolje bi bilo da se ovo ranije desilo! Volio bih da nastave sa hapšenjem svih onih koji su se o zakon ove države ogriješili!

Jučer počasni građanin Srebrenika, danas CD ličnost godine… Znače li Vam te nagrade?

-Znače! Zahvalan sam, posebno malim mjestima! Dugujem zahvalnost i Bosanskoj Krupi. Tu nagradu još nisam preuzeo. Zahvalan sam i Vama.

Kad je bilo gotovo da budete gradonačelnik Sarajeva, optužbe su stigle na račun SDP-a da su Vam ‘napakovali’. Šta znate o tome?

-Nisam imao izbornu kampanju! Nisam tražio to. Prihvatio sam jer sam preživio rat u ovom gradu – gradu koji je pretvoren u logor! Dugo su tražili od mene da to prihvatim… Prihvatio sam s namjerom da pomognem ovom gradu! Dogodilo su da su dva čovjeka iz SDP-a bila protiv njihovog prijedloga, ali to je do njih… nije do mene! Do njih u partiji i do njih lično!

Mislite da su dvojica mogla sama?

-Ne znam! Sve je moguće! Nisam nikad razgovarao na tu temu! Ponudio sam svoje političke usluge, rekli ‘ne treba’, ja se zahvalio i tu je tačka!

Jeste li ljuti?

-Na njih ne! Ljut sam samo na sebe, jer sam im vjerovao! Bože moj, život ide dalje!