Home Novosti BiH Borut Pahor, ekskluzivno: BiH mora u EU, bez uvjeta, bez ikakvih uvjeta...

Borut Pahor, ekskluzivno: BiH mora u EU, bez uvjeta, bez ikakvih uvjeta i blokada do kraja godine!

Hadžifejzović: Šta ako neko blokira EU put BiH? Pahor: Ne treba se igrati s blokadama! Zabroavite blokade!

Ako nijedan uslov ne bude ispunjen,BiH treba dobiti status kandidata!Neki uslovi će možda biti ispunjeni, ali i ako toga ne bude, uradit ću sve što je u mojoj moći da BiH postane članica EU! BiH mora uraditi što više, ne zbog EU, nego zbog sebe same!

Zajedno smo uspjeli da BiH dobije kandidatski status! Samo BiH nije imala ništa, a sve je zavisilo od uslova koji su bili nedohvatljivi. Više puta se govorilo da, ako želimo da BiH ide u EU, da joj damo nešto što će djelovati kao inspiracija za buduće reforme i ulazak u EU. To sam i pisao u pismu predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, a onda je naš predstavnik Golob počeo lobirati u Briselu i to je rezultiralo odlukom Komisije da se do kraja godine BiH dodijeli status kandidata. To je bio zajednički poduhvat svih lidera u regiji! U jednom momentu sam rekao: “Hajmo bez uslova!” Svi su bili iznenađeni da sam to tražio, rekli su da ne može bez ispunjavanja uslova. Dočekali smo dan kada je Ursula von der Leyen rekla da je to geopolitičko pitanje, a mi smo to konstatovali još 2016. godine!

Bit ću razočaran ako BiH ne dobije status kandidata! Od samog početka postoje blokade kada je u pitanju proširenje EU. To se dešavalo i na Zapadnom Balkanu, Slovenija je utjecala da Hrvatska ne uđe u EU, ali smo našli rješenje i kompromis. Bojim se blokada, mogu imati drugu dimneziju osjećaja iz prošlosti. Ne treba se igrati s blokadama, jer je to početak procesa koji nije dobar ni za onoga ko pravi blokadu, ni za onoga ko je blokiran. Ursula von der Leyen je bila za to da se BiH dodijeli status kandidata. Ne mogu reći koliko je važna njena posjeta BiH, dolazi vam vaša prijateljica! Trebate biti iskreni s njom, kazati sve probleme. Mi smo tu, ne da umjesto BiH napravimo nešto u vezi njene budućnosti, nego da s našim prijateljima u vašoj zemlji napravimo sve da bi vladao mir, sigurnost, stabilnost i za jedne i za druge!

Treba misliti na budućnost! Bit će onih koji će prijetiti da nema rješenja, ali pomislite na vašu djecu, pogledajte njihovu budućnost! Bez vaših odluka sada, u ovom značajnom momentu, možda njihova budućnost neće biti tako svijetla i mirna kao što bi bila uz pozitivne odluke. Molim vas, napravite sve što je moguće da dođe do evropske perspektive BiH! Ta sjajna djeca to i očekuju!

(FACE TV)