Home Archive Bosanka Inc. u Australiji: Cvijet sjećanja za žrtve genocida u Srebrenici

Bosanka Inc. u Australiji: Cvijet sjećanja za žrtve genocida u Srebrenici

Članice bh. udruženja koje se zalaže za dobrobit žena Bosanka Inc., uputile su pismo svim bh. zajednicama u Australiji

Bosanka Inc. je udruženje koje se zalaže za dobrobit žena iz Bosne i Hercegovine sa sjedištem na Gold Coastu, i radi na povezivanju sta ostalim bosanskohercegovačkim zajednicama u Australiji.

Članice ovog udruženja odlučile su distribucijom “Cvijeta sjećanja”, a povodom komemoracije sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, pružiti podršku Udruženju Gračaničko keranje. Udruženje je osnovano 2006. godine s ciljem zaštite tradicionalne rukotvorine keranja kao jednog najstarijih zanata u BiH. Ovim putem, Bosanka želi pružiti podršku samohranim majkama i raseljenim ženama Srebrenice. Udruženje koje danas broji preko 500 članova, svojim radom simbolizira snagu žena i ženski aktivizam, i njeguje očuvanje bosanskog identiteta i tradicije.

Kako bi pozvale što više građana naše države u Australiji, članice Bosanka Inc. uputice su pismo svim bh. zajednicama u Australiji.

Dio tog pisma prenosimo vam u nastavku…

“Kao što vam je poznato, Udruženje Gračaničko Keranje već dugo godina radi na ručnoj izradi ovog cvijeta kao simbola genocida nad bošnjačkim narodom, a koji nosi poruku: ‘Da se ne zaboravi, da se nikada nikome ne ponovi’. Ideja Cvijeta je da živi među nama, nosi kao bedž i prenosi poruku mira na sljedeće generacije.

Svaki cvijet sjećanja predstavlja jednu osobu koja je dala svoj život u bosanskom ratu, a nosi se na lijevoj strani jer je kreiran od srca. Ideja je da se nošenjem sačuva i da veže ljude.

Cvjetovi će biti spremni za distribuciju od 17. februara 2020. Minimalna donacija za jedan cvijet je $5.00, a najmanja narudžba 100 komada. Svi sakupljeni prihodi od donacija će biti uplaćeni Udruženju Gračaničko keranje u Gračanici. Molimo sve zainteresovane predstavnike bh. zajednica da svoje narudžbe pošalju putem e-maila na adresu: [email protected]. Možete nam se obratiti i telefonom na broj 0434 777 195.

Iskreno se nadamo se da će nas ovaj poduhvat ujediniti i učvrstiti u borbi protiv genocida na bilo kojem kontinentu, i da ćemo ovim malim doprinosom podržati i pokazati porodicama koje su izgubile svoje najmilije da ih mi u dalekoj Australiji nismo zaboravili.

Bosanka Inc. želi da se lično zahvali ženama iz Udruženja Gračaničko keranje i predsjednici Azemini Ahmedbegović na ukazanom povjerenju i prilici da učestvujemo u prenošenju ove važne poruke”, napisale su Bosanke a potpisala predsjednica Udruženja Bosanka Inc. Indira Salkić, prenosi AUBHA

(Mojabih.oslobodjenje.ba)