Home Novosti Bošnjaci iz Kanade pisali izraelskom ambasadoru: I mi i vi dobro znamo...

Bošnjaci iz Kanade pisali izraelskom ambasadoru: I mi i vi dobro znamo kako markiranje drugog može završiti

Iz kanadske bošnjačke zajednice su sa nevjericom primili vijest o podržavanju “segregacijske i rasističke, antibosanske i antievropske politike koju vode i personificiraju Dragan Čović i Milorad Dodik”

Izjava Izraelske ambasade u Tirani, koja nerezidentno pokriva i Bosnu i Hercegovinu, izazvala je burne reakcije. Podsjećamo, izjava se tiče reforme izbornog zakona u BiH, a uslijedila je nakon posjeta Dragana Čovića i Milorada Dodika Izraelu.

Ovim povodom Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) poslao je pismo ambasadoru Izraela u Kanadi dr. Ronenu Hoffmanu.

U pismu ističu kako Bošnjaci dobro znaju kako počinje “markiranje drugog i kako to može završiti, a i Jevreji su doživjeli holokaust i najbolje znaju šta to znači i koliko opasno može biti”.

– Bošnjaci su doživjeli genocid u Srebrenici, ali i prije toga u Drugom svjetskom ratu i u ostalim nasilnim periodima svoje historije, suočavali su se sa planiranim masovnim ubistvima, raseljavanjima, pritiskom da promjene svoja vjerska ubjeđenja. Nad Bošnjacima je počinjeno deset genocida. To su najteži oblici stradanja. Prirodno bi bilo, ljudski i humano da postoji osjećaj empatije među narodima koji su doživjeli i preživjeli holokaust i genocid, stoji u pismu.

Kanadska bošnjačka zajednica je, dodali su, upravo iz ovog razloga sa nevjericom primila vijest o podržavanju “segregacijske i rasističke, antibosanske i antievropske politike koju vode i personificiraju Dragan Čović i Milorad Dodik”.

– Jevrejsko bošnjačko prijateljstvo je historijski zasnovano na: bratskom prihvatanju Jevreja u BiH u vrijeme kada su progonjeni iz Španije, u Drugom svjetskom ratu Bošnjaci su čuvali Jevreje u Sarajevu i BiH od nacista riskirajući i vlastite živote, Hagada, jedan od najbitniji dokumenata jevrejskog stradanja je sačuvan u Sarajevu. Sačuvali su Hagadu Bošnjaci u Sarajevu i tokom agresije na RBiH i genocida nad Bošnjacima, naveli su iz IGK.

Shodno svemu navedenom, kanadska bošnjačka zajednica od ambasadora Hoffmana traži razgovor i uspostavljanje saradnje, koja bi išla u pravcu boljeg razumijevanja.

– Evropa je u ozbiljnoj nevolji. Zapadni Balkan u još većoj. Historija nas uči na šta sve to može izaći u teškim vremenima koja su ispred nas, zaključili su.

Podsjećamo, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je demarš Ministarstvu vanjskih poslova Izraela i njihovoj ambasadi u Tirani. Poručila je tim povodom kako je “bilo kakva podrška izbornoj reformi koja bi diskriminirala građane Bosne i Hercegovine zbog njihove etničke ili vjerske pripadnosti, nedvojbeno odbačena od većine parlamentarnih stranaka u BiH”.

Previous articleČAVARA SE DANAS OBRAĆA: Je li jučer dogovoreno da se stavi potpis na imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH
Next articleDemantij na tekst “Oružane snage BiH ostaju bez naoružanja”: Radi se o isporuci robe, a ne razoružavanju
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.