Home Novosti BiH BOŠNJACI IZAZVALI NEVIĐENU DRAMU U PARLAMENTU REPUBLIKE SRPSKE: „Ovo je pokušaj razvlašćivanja...

BOŠNJACI IZAZVALI NEVIĐENU DRAMU U PARLAMENTU REPUBLIKE SRPSKE: „Ovo je pokušaj razvlašćivanja RS-a na svim nivoima, a takvi potezi su…“

„Nova apelacija bošnjačkih delegata u Vijeću naroda prema Ustavnom sudu BiH je pokušaj razvlašćivanja Republike Srpske na svim nivoima, a takvi potezi su prepreka na putu ka pomirenju i uspostavljanju normalnog i demokratskog sistema u BiH“, ocijenili su sagovornici “Glasa Srpske” reagujući na potez delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske koji su uputili novu apelaciju u Ustavni sud BiH, ovaj put tražeći ispitivanje ustavnosti Zakona o šumama koji je taj bh. entitet donio 2020. godine.

Njihov stav je da su članovi zakona neustavni i štetni po BiH. Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Milan Petković kaže za “Glas” da ovakav potez delegata nije neočekivan, jer kako je kazao, bošnjački političari ne odustaju od prakse da, u saradnji sa stranim faktorom, utječu i mijenjaju ustavno uređenje BiH.

– Ranije su to radili preko nametnutih odluka visokog predstavnika, a danas preko Ustavnog suda. I jedno i drugo nisu akti demokratije, jer znamo da se zakoni donose u parlamentu. Ono što stalno govorim kada su u pitanju potezi kojima se nastoje obezbijediti veće ingerencije BiH u odnosu na entitete, to je da će to na kraju dovesti do toga da dobiju puno manje BiH, a više RS – rekao je Petković i dodao da je BiH zemlja u kojoj se stvari moraju riješiti dogovorom i konsenzusom te da ovakvi potezi Bošnjaka ugrožavaju pomirenje.

Šef Kluba poslanika PDP-a u parlamentu RS-a Perica Bundalo ističe da bi, zbog sve češćih sličnih apelacija, trebalo izmijeniti Ustav Republike Srpske kako bi se jasno precizirale nadležnosti Vijeća naroda.

– Klub Bošnjaka veoma često izlazi iz okvira racionalnog postupanja i koristi neprecizno definisane nadležnosti te vrši pritisak na zakonodavnu djelatnost, odnosno Narodnu skupštinu – rekao je Bundalo.

(SB)

Previous articleSRAMOTNO: SPOMEN-PLOČA RATKU MLADIĆU godinama stoji na sarajevskim Vracama
Next articlePogledajte kako je Stevandić pobjegao iz emisije o Danu nezavisnosti BiH
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.