Home Archive Bošnjaci najavljuju proteste u Srebrenici

Bošnjaci najavljuju proteste u Srebrenici

Nedavno je Narodna skupština RS donijela odluku o formiranju Nacionalnog parka „Drina“ na prostoru opštine Srebrenica. Prema toj odluci, najveći dio površine nacionalnog parka nalazi se na prostoru na kojem je naseljeno bošnjačko stanovništvo. Grupa Bošnjaka, mještana prostora nacionalnog parka, smatra da je uskraćena za brojne slobode. Traže rješenja i najavljuju proteste.

 

 

Mještanima mjesnih zajednica koje se nalaze u Nacionalnom parku „Drina“ najviše smeta što njihova, privatna imovina, postaje dio nacionalnog parka.

„Mi se ne slažemo da privatna imovina ide u nacionalni park, a nas niko ništa nije ni pitao. Bože dragi, eno prijašnjeg lovišta Sušica, može i sad biti njima lovište da love“, govori Mirsad Sinanović iz Urisića

„Nisam protiv nacionalnog parka, ali neka ga stavi tamo gdje je lovište do sada bilo, evo stijene gore, odavde do Luke. Ne može u nacionalni park staviti moju njivu. Ja sutra hoću da pođem da otresem šljivu ili jabuku ili orah, ne znam, nisam siguran da ću jednostavno smjeti poći“, dodaje šezdesetsedmogodišnji Avdulah Mešanović iz Klotjevca.

Takođe, mještani se plaše i da će im, osnivanjem nacionalnog parka, slobode biti ograničene.

„Za mene život u nacionalnom parku znači da više nema slobode. Ne možeš raditi na svojoj zemlji ono što ti misliš da trebaš raditi. Znači, neko drugi upravlja tvojim životom, mi na te uslove nikad nećemo pristati. Ići ćemo… sve što je demokratski, dozvoljeno zakonski… organizovaćemo proteste ovdje u Srebrenici. Ići ćemo i na tužbu, ako treba, pred našim sudom, međunarodne sudove“, kategoričan je Mirsad Bečić, stanovnik Klotjevca, a Ramo Kadrić iz Gladovića kaže:

„Mi vjerujemo u naše što imamo, što posjedujemo, da mi radimo kako mi hoćemo, da ga uživamo kako mi hoćemo, da koristimo kako hoćemo, da idemo plovilom po vodi kad mi hoćemo, a ne kako nam neko drugi bude određivao“

Međutim, čelnici uprave Nacionalnog parka kažu da je cilj osnivanja nacionalnog parka zaštita endemskih biljnih i životinjskih vrsta, kao i razvoj turizma i da će osnivanje Nacionalnog parka koristiti svima.

Nacionalni park “Drina”„Sve one nejasnoće prema stanovnicima mjesnih zajednica koje pokriva Nacionalni park biće u najkraćem roku prezentovane na njihovo zadovoljstvo, a na razočarenje svih onih koji pokušavaju da, dezinformacijama prema lokalnom stanovništvu, dobiju u njima saradnike koji će vršiti opstrukciju i protestovanje protiv ove institucije, koja svima nama treba da donese boljitak“, izjavio je Dragić Glišić, vršilac dužnosti Nacionalnog parka „Drina“ Srebrenica

Ipak, stanovnici su nepovjerljivi. Kažu da ne vjeruju dok ne vide svojim očima.

„Danas zakon će biti – možeš ti sve, a za mjesec će napraviti drugi zakon da ti ne možeš izaći iz kuće“, plaši se vremešni Avdulah.

„Obećavaju da će to sve biti dobro, mislim da će to biti najgore po nas, što se tiče nas koji bi ovdje ostali, ako neko ostane. Čisto sumnjam da će neko dozvoliti da njegovo dijete putuje svako jutro, da se susreće s medvjedima, vukovima i divljom svinjom, da strahuje, dok oni uživaju dole u foteljama“, skeptičan je Mirsad Sinanović.

Nacionalni park Drina pokriva područje od skoro 28 hiljada hektara, a u njegovom sastavu, osim naseljenih mjesnih zajednica, nalaze se Kanjoj Drine, Jezero Perućac i planina Sušica.

(UPS MEDIA / ZASREBRENICU.ba)