Home Novosti BiH “Breza 94”: Pogledajte kako je Izet Nanić polomio krila Mladićevom 1. krajiškom...

“Breza 94”: Pogledajte kako je Izet Nanić polomio krila Mladićevom 1. krajiškom korpusu

“Breza 94” je naziv za vojnu operaciju koju je pokušao izvesti 1. krajiški korpus VRS u vremenskom periodu od 4. septembra do 12. septembra 1994. godine protiv 5. korpusa Armije BiH i posebno protiv 505. bužimske brigade, koja je bila udarna pesnica 5. korpusa.

Operaciju je lično vodio general VRS Ratko Mladić.

Navodi iz zarobljenih vojnih dokumenata generala VRS Ratka Mladića govore o probijanju linija 5. korpusa i slomu 505. bužimske viteške brigade.

Glavni napadi VRS su uslijedili u ranim jutarnjim satima 4. septembra 1994. godine na pravcu Sip-Radoč.

Peti korpus Armije RBIH je pojačao svoju odbranu na pravcu Sip-Radoč, zatim je uslijedio silovit napad VRS sa svim raspoloživim sredstvima na prve linije odbrane 505. bužimske brigade, međutim 505. bužimska brigada nije popuštala uprkos silovitim napadima VRS.

Komandant 505. bužimske brigade Izet Nanić je odlučio da se izvrši kontranapad 6. septembra taktikom iznenadnog napada.

Ovaj napad je izveden tako što su snage 505. bužimske brigade tajno prošle kroz linije 1. krajiškog korpusa VRS i uspješno sproveli kontra-napad.

Zaustavljena je operacija VRS Breza 94, 5. korpus je zarobio jedan tenk T-55, a jedan uništio. 5. korpus je također, zarobio velike količine topova, minobacača, vojne opreme, municije, zarobljen je i džip Ratka Mladića u kojem su pronađeni vojni dokumenti operacije “Breza 94”.

U ovoj operaciji je lično učestvovao general VRS Ratko Mladić gdje je bio ranjen od strane pripadnika 505. bužimske brigade.

(SAFF)

Previous articleDENIS ZVIZDIĆ ARGUMENTIMA DEMOLIRAO MILORADA DODIKA: “Najbrutalniji ekonomski genocid nad Bošnjacima je izvršen u Kraljevini Jugoslaviji u periodu 1918-1941”
Next articleZabrinjavajuća poruka Emira Suljagića: OHR više ne postoji, nadam se da je to svima u Sarajevu jasno, samo je jedan razlog zašto ne ratujemo
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.