Home Novosti BiH Briselski analitičar tvrdi: Svaki put kada Dodik zaprijeti EU čini ustupke, da...

Briselski analitičar tvrdi: Svaki put kada Dodik zaprijeti EU čini ustupke, da sam Bosanac zapitao bih se…

U Briselu vlada atmosfera poricanja, gdje EU institucije ne žele da se suoče sa činjenicom da su njihove politike prema Bosni i generalno prema Balkanu propale
Toby Vogel, briselski analitičar, stručnjak za Balkan, migraciju i dezinformacije, jedan od osnivača Vijeća za demokratizaciju politike, tvrdi da su posljednji opasni ustupci Miloradu Dodiku, kao i favorizovanje Aleksandra Vučića, koji sada unutar bloka i njenih institucija imaju i snažnu podršku Viktora Orbana i njegovog komesara za proširenje Olivera Varheljija (Varhelyi), samo su nastavak neuspješne politike EU prema Balkanu.

– Mislim da u Briselu vlada atmosfera poricanja, gdje EU institucije ne žele da se suoče sa činjenicom da su njihove politike prema Bosni i generalno prema Balkanu propale. Kriza u BiH je vema dobar pimjer toga, zato što svaki put kada Dodik zaprijeti – EU čini ustupke.

Vogel se pita da li ima ikog od kolega u EK koji su uznemireni zbog onoga što Varehelji radi, posebno u Bosni, ali isto tako i u Srbiji, te dodaje da je suštinsko pitanje da li je Njemčka zaista spremna da snažno pritisne za uvođenje sankcija?

– Ako se oni mogu saglasati oko sankcija onda će Dodik biti sankcionisan, to nije visok prag. Da je odluka u principu donijeta prije 10 godina tada bi zahtijevala jedinstvenu odluku i čak i tada bi to jedinstvo postojalo. Ali danas ne postoji, jer Mađarska i Slovenija, a vjerovatno i drugi, bi stavili veto. Dobra vijest sada je da Mađarska nema snagu veta na sankcije za Dodika i da to ne mogu blokirati.

Međutim, Vogel je optimističan, te je mišljenja da neće doći do sukoba u BiH.

– Bosanski Srbi, ako posmatrate unutar BiH, danas su u mnogo goroj situaciji nego što su bili 90-tih, kada su suštinski bili preimenovana JNA – a to više nije slučaj. Mislim da bi u vojnom smislu rizikovali jako mnogo ako bi započeli sa ozbiljnim neprijateljskim djelovanjem. I mislim da postoji rastuće prepoznavanje u nekim državama članicama da je situacija zaista, ali zaista, ozbiljna na Balkanu.

Ono što je veliki problem tvrdi Vogel jeste da se Bosna ne može raspasti mirno.

– Mi kolektivno kao Zapad ponavljamo već 30 godina da je suverenitet i teritorijalni integritet BiH nenarušiv. Stoga se ja nadam da ovo nisu samo riječi, već da te riječi znače ono što bi trebalo da znače. Da sam Bosanac ja bih zaista ozbiljno upitao samog sebe da li je to tako. Ja ne mogu kriviti ljude koji sada pokušavaju da odu vani. Ovo je ubrzani trend, ova politička kriza je dala podstreka migraciji koja i je prije toga bila na rekordno visokom nivou, a sad je sve veća i veća, naročito u Njemačku. Ja ne mogu da krivim bilo koga ko se danas u Bosni osjeća nesigurno. Ja se iskreno nadam da nisu u pravu i iskreno se nadam da će EU preko EUFOR-a, zapravo svaku ozbiljnu bezbjednosnu prijetnju uzeti veoma ozbiljno, ali ne mogu biti veoma siguran u to, rekao je Vogel u intervjuu za antenam.net.