Home Novosti Britanska premijerka Theresa May odala počast žrtvama srebreničkog genocida

Britanska premijerka Theresa May odala počast žrtvama srebreničkog genocida

U Velikoj Britaniji i ove godine će se obilježiti godišnjica genocida u Srebrenici u organizaciji Nevladine organizacije “Remembering Srebrenica”, a britanska premijerka Theresa May obratila se ovoj organizaciji i u pismu odala počast svim stradalim.

 

 

“Dok se sjećamo onih koji su mnogo patili, mi također pamtimo njihov duh i kroz najmračnije momente nasilja, a to je čin hrabrosti koji je ‘Remembering Srebrenica’ izabrala kao temu ove godine”, napisala je Theresa May.

Organizacija “Remembering Srebrenica” organizovat će niz događaja širom Velike Britanije u znak sjećanja na 11. juli 1995. godine kada je ubijeno više od 8.000 osoba, ali i kao opomenu da se slično više nikada i nigdje ne ponovi.

“Nikada više”, jasna je poruka cijelom svijetu.

Među visokim zvaničnicima koji su se prisjetili srebreničkog genocida su i specijalni savjetnik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Adam Dieng.

“U Srebrenici smo naučili da su preživjeli i žrtve pravi heroji. Pokazali su ogromnu hrabrost odlaženjem na suđenja kako bi svjedočili protiv onih koji su ih povrijedili. Njihova istrajnost čini čovječanstvo ponosnim”, rekao je Dieng.

Velški ministar i političar Carwyn Jones je, prisjećajući se genocida u Srebrenici, kazao da svijet ne smije zaboraviti lekciju iz mračne prošlosti te ne smije zaboraviti hrabrost onih koji su mnogo propatili i nastavljaju patiti.

 

 

(Klix.ba / ZASREBRENICU.ba)