Home Novosti BRITANSKA ZASTUPNICA POZVALA UJEDINJENO KRALJEVSTVO: “Moramo slijediti primjer SAD-a i uvesti sankcije...

BRITANSKA ZASTUPNICA POZVALA UJEDINJENO KRALJEVSTVO: “Moramo slijediti primjer SAD-a i uvesti sankcije Dodiku”

Zastupnica Konzervativne stranke Alicia Kearns je bila inicijator diskusije u stanju u BiH u britanskom parlamentu početkom decembra prošle godine.

Zastupnica u britanskom parlamentu Alicia Kearns pozvala je Ujedinjeno Kraljevstvo da slijedi primjer Sjedinjenih Američkih Država te da uvede sankcije protiv člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika.

“Ujedinjeno Kraljevstvo treba da slijedi veoma dobrodošao potez SAD-a uvođenja sankcija bivšem predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. To je konkretna aktivnost koju možemo preduzeti za stabilnost Bosne i Hercegovine i suzbijanje destabilizirajućih aktivnosti Dodika, Srbije i Rusije,” napisala je Kearns na Twitteru, te dodala da će se ponovo zalagati za ovo pitanje.

“Bilo bi veoma moćno da je Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo sankcije zajedno sa SAD u demonstraciji zajedničke odlučnosti i predanosti,” napisala je ona, pozivajući na pojačanje angažmana Ujedinjenog Kraljevstva u NATO štabu u Sarajevu, te navodeći da bi Velika Britanija mogla da vodi međunarodnu borbu protiv dezinformacija po ovom pitanju.

Zastupnica Konzervativne stranke Alicia Kearns je bila inicijator diskusije u stanju u BiH u britanskom parlamentu početkom decembra prošle godine.

Tada je Donji dom jednoglasno dlučio podržati Dejtonski sporazum i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, te pozvao Vladu Ujedinjenog Kraljevstva i njene saveznike da “osiguranju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.”