Home Novosti BRUKA I SRAMOTA: Mladi političar iz Austrije nosi naušnice s likom ANTE...

BRUKA I SRAMOTA: Mladi političar iz Austrije nosi naušnice s likom ANTE PAVELIĆA, i time se ponosi…

Nakon burne reakcije javnosti obrisao je sporne objave sa svog Facebook profila, uz obrazloženje da je to uradio “da bi se izbjegli nesporazumi”

Mladi poslanik ultradesničarske Slobodarske partije (FPO), Alen Čorković (28), uzdrmao je austrijsku javnost fotografijama na kojima nosi naušnice s likom ustaškog poglavnika Ante Pavelića i majice sa ustaškim motivima, piše Blic.

Čorković, koji se sa porodicom iselio iz Hrvatske u Austriju tokom rata u Jugoslaviji, nakon burne reakcije javnosti obrisao je sporne objave sa svog Facebook profila, uz obrazloženje da je to uradio “da bi se izbjegli nesporazumi”, a austrijskim medijima je rekao da je u mladosti podržavao “domovinske pokrete Hrvatske i da smatra da svojim objavama nije učinio ništa protivzakonito”.

Svojom izjavom, međutim, nije uvjerio austrijsku javnost koja je “alergična” na propagiranje svih fašističkih ideja i njihovih kolaboracionista, tako da su njegove objave prije brisanja dokumentirane i objavljene u medijima kao flagrantan primjer veličanja ustaške ideologije i javno prikazivanje ustaških simbola, što je od 2019. zakonom zabranjeno u Austriji.

(SB)