Home Novosti BiH BRUKA I SRAMOTA: U Bijeljini otkrivena bista četničkom vođi Draži Mihailoviću

BRUKA I SRAMOTA: U Bijeljini otkrivena bista četničkom vođi Draži Mihailoviću

Na otkrivanju biste govorio je akademik Matija Bećković, kao izaslanik prestolonasljednika Aleksandra Drugog Karađorđevića.

U Bijeljini je danas otkrivena i osveštana spomen-bista četničkom vođi Draži Mihailoviću na trgu koji od 1992. godine nosi njegovo ime.

Uz ime i godinu rođenja i smrti generala Mihailovića (1893-1946), na spomen-obilježju je ispisano “ministar vojni, vođa pokreta otpora, bez groba”.

Na otkrivanju biste govorio je akademik Matija Bećković, kao izaslanik prestolonasljednika Aleksandra Drugog Karađorđevića.

Bećković je naveo da su Mihailović i njegov pokret imali značajnu ulogu u antifašističkoj borbi tokom Drugom svjetskog rata, što, kako je rekao, dokazuju i odlikovanja, koja je nakon rata dobio od američkog i francuskog predsjednika.

“Biste generalu Mihailoviću otkrivene su širom slobodnog svijeta, a odnedavno i u njegovoj zemlji, prije 70 godina u Čikagu, a danas i u Bijeljini. Slava i pokoj Draži i braći poginuloj na dvije strane, u istom času, za istu zemlju!”, poručio je Bećković.

Inicijativa da se u Bijeljini, na trgu koji nosi njegovo ime, podigne spomen bista generalu Mihailoviću podržana je od institucija lokalne vlasti, kao i građana u Semberiji i rasijanju. U Organizacionom odboru kažu da je najveći donator bio Semberac Zoran Јović, bivši politički osuđenik, prenosi RTRS.