Home Novosti BiH BURNA PRES-KONFERENCIJA LIDERA SDA: “Protiv nas se stvorio front jer smo stali...

BURNA PRES-KONFERENCIJA LIDERA SDA: “Protiv nas se stvorio front jer smo stali na put SNSD-u i HDZ-u, a međunarodna zajednica…” “SB” NA LICU MJESTA…

Danas je Predsjedništvo SDA razmatralo aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini i proces formiranja vlasti. SDA je pozdravila najavu dodjele kandidatskog statusa za BiH.

Nakon sjednice, medijima se obratio lider SDA Bakir Izetbegović.

“Bez SDA nije moguće uspostaviti stabilne parlamentarne većine. Formiranje snažnog probosanskog bloka nema alternativu. Formiranje široke probosanske koalicije može pružiti sigurnost za mandat u koji ulazimo. Napominjemo da izabrani predstavnici stranaka probosanskog bloka imaju 60 posto ruku u Zastupničkom domu BiH, a u Parlamentu FBiH od oko 80 posto. Stranke “Osmorke” su preuranjeno krenuli u pravljenje koalcija, imaju dogovore sa HDZ-om i SNSD-om i tražimo da se javnosti kaže šta su to obećali”, kazao je Izetbegović.

SDA, kazao je on, neće ništa blokirati kada je riječ o izvršnoj vlasti u Federaciji BiH.

“Blokirat će je eventualno oni koji vlast žele formirati pravnim ili političkim nasiljem. Osvrnuli smo se na djelovanje dijela međunarodne zajednice i zatražili da prekinu sa neprincipijelnim miješanjem u formiranje vlasti. Analizirali smo izborne rezulatate. Stranka je dobro prošla, ali u pojedinim sredinama nismo zadovoljni”, istakao je Izetbegović.

Govoreći o blokadi vlasti, u odgovoru na novinarska pitanja naglasio je da SDA neće ništa blokirati.

“Treba se držati Ustava, zakona i volje birača i bit će sve uredu”, ponovio je Izetbegović.

Rekao je da je imao na niz lokacija susrete sa predstavnicima “Osmorke”, ali da nisu htjeli da se u javnosti o tome govori.

Izetbegović je prokomentirao i svoj izborni rezultat.

“Ne mogu se ja izboriti protiv 11. Nemam namjeru podnositi ostavku niti ima naznaka nezadovoljstva unutar stranke. Naprotiv. Ali ukoliko bi bilo takvih glasova ja bih o tome ozbiljno razmislio. Kakva je razlika između pozicija SDA i HDZ-a kada je u pitanju Federacija? HDZ je nezamjenjiv jer ima ruke u Klubu u Domu naroda FBiH, a SDA u Klubu Bošnjaka. Sve što je radio HDZ u proteklom mandatu sa SNSD-om nije problem za njih (“Osmorka”). Pitao sam ih da li su imali problem sa mnom lično. Neka kažu koga sam ja lično izigrao. Ovo je kompleksna situacija, SDA naravno treba analizirati. Problem je u tome što smo mnogima stali na put. SNSD je imao svoje planove, mi smo zaustavili, HDZ je imao svoje planove i mi smo zaustavili, međunarodna zajednica je imala svoje planove vezane za izborni zakon, mi to nismo htjeli prihvatiti”, pojasnio je Izetbegović.

Dodao je da je SDA stala na put kla*ioničarskom lobiju, pres*ecanju rijeka i potoka…

“Stali smo na put i onima u Sarajevu koji su htjeli da grade ogromne nebodere i zgrade, da se povećava zagađenje. Stali smo na put i tom lobiju. I naravno da se stvorio jedan front protiv SDA”, rekao je predsjednik SDA.

Na pitanje šta ako Ustavni sud BiH kaže da su odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH neustavne

“Možemo se vratiti na stara pravila i formirati vlast u skladu sa starim pravilima”, odgovorio je on.

Izetbegović je pitao i zašto se međunarodna zajednica nije pozabavila jačanjem alternative u RS-u onome što je radio Dodik.

“Zašto su se pozabavili sa HNS-om, sa HDZ-om na način da im pomognu. Zašto su se ustremili na pravljenje podjela u probosanskom bloku da isključuju dvije jake stranke, SDA i DF. Zašto su krenuli da izbace ovaj dvojac, a da ostave klaster lokalnih stranaka, gdje je SDP jedino jaka stranka. Ja nemam odgovor”, kazao je Izetbegović.

Kazao je i da multientičke stranke pristaju da budu tretirane i kao probošnjačke i muslimanske stranke samo da se dočepaju vlasti.

“Osjeća se dominacija sprege HDZ i SNSD i oni pristaju na tu dominaciju”; istakao je predsjednik SDA.

Ponovio je da je SDA pobjednik izbora.

“OHR može ići dalje sa preciziranjima i da nađe način da ukloni SDA. Mislim da će to raditi na drugi način. SNSD i HDZ su postali dobri momci. SDA nije znala s njima. Mislim da će to biti pokušaj. Da pokušaju pretvoriti SDA u neku kočnicu, pa da se narod naljuti. Mislim da će to biti taktika”, naglasio je Izetbegović.