Home Novosti BiH BURNA REAKCIJA ČOVIĆEVOG HNS-a: “Odluka gospodina Schmidta poništava suverenitet države Bosne i...

BURNA REAKCIJA ČOVIĆEVOG HNS-a: “Odluka gospodina Schmidta poništava suverenitet države Bosne i Hercegovine…”

“Nametanje bilo kakvih odluka, ili bilo kakvo korištenje Bonnske ovlasti, posebno donesena odluka gospodina Christiana Schmidta o financiranju izbora, govori nam da se poništava suverenitet države Bosne i Hercegovine, poručuju iz HNS.a.

“BiH nametanjem odluka stranaca neće postati ni funkcionalnija ni demokratičnija država. Jednoglasna odluka Vijeća ministara BiH, kao službenog, legalnog i legitimnog tijela, za koju su glasali svi ministri u Vijeću ministara te usvojili nacrt proračuna, nejasnom intervecijom visokog predstavnika stavlja se van zakona, odnosno van snage, zbog pritisaka političkog Sarajeva.

Hrvatski narodni sabor se od početka zalagao za proces koji će biti u skladu sa svim zakonski previđenim procedurama, što je naš jasno artikuliran stav utemeljen na vladavini zakona. Također, nije tačno da nema novca za izbore. Onog trenutka kada se usvoji proračun, cijeli iznos za izbore će biti pokriven.

Pozivamo OHR da preuzme svu odgovornost za ovaj čin, kao i da ubuduće donosi sve Odluke, ako nam već Vijeće ministara kao institucija nije potrebna.

Podsjećamo, Europska komisija je službeno kao jedan od prioritetnih uvjeta navela gašenje Ureda visokog predstavnika kroz sljedeće razdoblje, i upravo to, jedan je od ključnih zadataka novog Visokog predstavnika, gospodina Schmidta.

Hrvatski narodni sabor neće više podržavati alibi politiku u BiH.

Jednako tako, iskreno se nadamo kako su ovo zadnje odluke donesene preko Ureda visokog predstavnika i Bonskih ovlasti. Inače, ovo će biti samo predigra onoga što možemo očekivati nakon izbora.

Moramo prestati s ovakvom praksom koja nanosi ogromnu štetu Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti kao i EU prespektivi.

Hrvatski narodni sabor daje punu potporu zamjeniku predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministru financija i riznice Vjekoslavu Bevandi na inzistiranju poštivanja zakonitosti i nedopuštanja vaninstitucionalnog djelovanja pojednicima, strankama, pa ni Uredu visokog predstavnika.

Upozoravamo, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je tijelo uspostavljeno zakonom, te po tome zakonu mora funkcionirati i donositi odluke, navodi se u saopćenju HNS-a.

(SB)

Previous article“TAJ ČOVJEK JE POTPREDSJEDNIK HDZ-a BiH, MOJA MATER NIJE IZ ŠIROKOG BRIJEGA..”: Milanović oštro o sankcijama Čavari, optužio je Plenkovića…
Next articleBećirović: Imaju mjesta gdje se govori o mojoj fizičkoj likvidaciji
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.