Home Novosti BiH BURNO U BANJOJ LUCI: Dodik na konsultacije pozvao sve, stigle odbijenice od…

BURNO U BANJOJ LUCI: Dodik na konsultacije pozvao sve, stigle odbijenice od…

Vukanović je poručio da njega u priči o širokoj koaliciji neće biti.

Formiranje Vlade bh. entiteta Republika Srpska biće glavna tema konsultacija predsjednika RS-a Milorada Dodika i predstavnika parlamentarnih stranaka.

Između ostalog, ranije je najavljeno da se od njih očekuje i da se izjasne da li će biti dio široke koalicije, radi obezbjeđivanja dvotrećinske većine u Narodnoj skupštini. Poziv je upućen svim liderima stranaka u tom bh. entitetu.

“Sve parlamentarne partije su pozvane, ko dođe, ja ću ih primiti, razgovarati sa njima, vidjeti šta su njihova politička gledanja na Republiku Srpsku, oni koji ne dođu i njima hvala. Ko će doći, a ko neće doći, hoće li šepav, ovakav ili onakav, snažan ili nejak to je njihov problem”, poručio je Milorad Dodik.

DNS i SPS podržavaju inicijativu nacionalnog jedinstva. Odazvat će se pozivu na sastanak.

“Moramo sačuvati institucije Republike Srpske, ne smijemo dozvoliti da srpski član predsjedništva bude preglasan i uvijek moramo obezbijediti dvotrećinsku većinu za veto srpskog člana predsjedništva”, kaže lider DNS-a Nenad Nešić.

Zamjera im to Nebojša Vukanović. Između redova je poručio da njega u priči o širokoj koaliciji neće biti.

“Ne želim učestvovati u njegovim predstavama i igrokazima, davati nekakav privid legitimiteta i normalnosti njegovim uzurpacijama. Zbog toga Za pravdu i red lista Nebojše Vukanovića se neće odazvati pozivu na lažne ‘konsultacije'”, rekao je Nebojša Vukanović iz Liste za pravdu i red.

Na sastanak čini se neće ni PDP-ovci, a isti slučaj je i sa SDS-om. Ranije su iz obje stranke poručili da na sastanak neće doći.

Za razgovore su spremni u NPS-u Darka Banjca.

“Mi hoćemo da budemo dio rješenja. Imamo želju i hoćemo da ostvarimo svoju želju, mi hoćemo da učestvujemo i da damo svoj doprinos kako bi rezultati Vlade Republike Srpske bili što bolji”, poručio je Darko Banjac predsjednik NPS-a.

“Mislimo da je to čin i demokratske i lične i nacionalne odgovornosti, ali i čin lične kulture. Možete da se ne slažete sa predsjednikom, ali on je predsjednik vaše Republike i morate da se odazovete i na sastanku sa njim možete da kažete sve u skladu šta vi ili vaša politička partija mislite”, kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.