Home Novosti BiH BURNO U BANJOJ LUCI: Vlasti Republike Srpske ne odustaju, nakon što Zakon...

BURNO U BANJOJ LUCI: Vlasti Republike Srpske ne odustaju, nakon što Zakon potpiše Milorad Dodik, objavljuje se u Službenom glasniku, čime i zvanično stupa na snagu…

Ukoliko Prijedlog bude usvojen u Narodnoj skupštini, ide na potvrdu u Vijeće naroda Republike Srpske.

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS na sjednici zakazanoj za utorak, 18. jula, razmatraće Prijedlog izmjena Kaznenog zakona Republike Srpske, koji predviđa kriminalizaciju klevete. Novinarska zajednica, predstavnici civilnog društva, međunarodne organizacije, kao i institucije Europske unije mjesecima apeliraju na vlasti da odustanu od ovog zakonskog rješenja kojim se ograničava sloboda govora, ne samo medija već i građana u Republici Srpskoj, koji drugačije misle. Vlasti, međutim, ne odustaju. Udruge novinara najavljuju protestna okupljanja kako bi zastupnicima poručili da ne glasaju za ovaj zakon.

Pritisak, u prvom redu medijske zajednice djelimično je urodio plodom. U novom tekstu Izmjena i dopuna Zakona uvreda je izbačena iz krivičnih djela, a kazne za klevetu su znatno niže od prvobitne verzije. Odredba po kojoj će se iznošenje ličnih i porodičnih prilika koje mogu škoditi nečijoj časti ili ugledu tretirati kao krivično djelo nije uklonjena.

„Ostalo je, ali je veličina kazne minorna. U odnosu na predviđeno. Ako je nešto sa 120 hiljada išlo na 5 ili 6 ili 3 onda je to ogromna razlika i mislim da je s tim napravljena značajna razlika između nacrta i prijedloga“, kaže Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Opozicija je tražila da se Prijedlog izmjena Krivičnog zakona skine s dnevnog reda, ali je ovaj zahtjev odbijen.

„Apelovao sam na njih da ga skinu sa dnevnog reda, jer postoji veliki otpor u javnosti. Većina naroda je protiv ovoga, ali očito oni imaju naum da uvedu potpunu cenzuru i potpunu kontrolu svega“, kazao je zastupnik Nebojša Vukanović.

Iako ima određenih pomaka glavni zahtjev javnosti da se odustane od kriminalizacije klevete u potpunosti nije ispunjen.

„Sada čujemo obrazloženje da novčane kazne znatno su niže nego što su prije bile u nacrtu. Ali to ne rješava problem. Novčane kazne su samo dio problema na koji smo mi ukazivali. A osnovni problem je dama činjenica da će kleveta biti krivično djelo“, poručila je Ljiljana Smiljanić, iz Kluba novinara Banjaluka.

Iako kriminalizacija klevete, prema mišljenju vlasti u Republici Srpskoj, treba da dekontaminira poprilično zagađen medijski prostor i zavede red u njemu, mnogi smatraju da je ovo korak unazad, jer se 20 godina nakon što je kleveta dekriminalizovana i procesuirala se kao prekršaj sada vraća na staro, nešto što je prevaziđeno.

Branko Todorović iz banjalučkog Centra za ljudska prava upozorava:

„Ja mislim da ova vlast, ova Vlada, pa i Narodna skupština ima mnogo važnijih pitanja i prečih pitanja nego od toga da građanima određuje šta će oni misliti i šta će govoriti“, kazao je on.

Ukoliko Prijedlog bude usvojen u Narodnoj skupštini, ide na potvrdu u Vijeće naroda Republike Srpske. Nakon toga potpisuje ga predsjednik entiteta. Na kraju se objavljuje u Službenom glasniku, čime i zvanično stupa na snagu. A onda će svako morati dobro razmisliti prije nego što nešto kaže.

Previous articleBošnjaci budite se: Srebrenička porodica Omerović u agoniji, otac Mirsad priveden u policiju, majka Adisa u Hitnoj pomoći!
Next articleUklonjena jedna od spornih tabli o Istočnom Sarajevu : “Nalazi se u KS”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.