Home Novosti BURNO U BEOGRADSKOM STUDIJU N1: Zekanović napustio emisiju, srpskim sagovornicima poručio da...

BURNO U BEOGRADSKOM STUDIJU N1: Zekanović napustio emisiju, srpskim sagovornicima poručio da ne zaborave “Oluju”! (VIDEO)

Hrvoje Zekanović iz redova Hrvatskih suverenista smatra da je pozdrav “Za dom spremni” legitiman, a u emisiji N1 televizije “Crvena linija” kazao je da se to ne može uspoređivati s fašizmom i nacionalizmom u Srbiji i Republici Srpskoj.

U razmjeni stavova nije htio sudjelovati ni dvadeset minuta. Gosti su bili i Srđan Mazalica, predstavnik Dodikovog SNSD-a u Skupštini Republike Srpske, i Brajan Brković iz Stranke slobode i pravde, koju vodi srbijanski opozicionar Dragan Đilas.

Tema emisije je bila to ko su izdajnici, kolaboracionisti, ko ratni zločinci, a ko heroji u zemljama regije. Za primjer je uzeto to da je, uprkos Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija, u Novom Sadu održan skup povodom godišnjice smrti Milana Nedića. Također, i da su, uprkos odluci Ustavnog suda RH da je pozdrav “Za dom spremni” ustaški i da nije u skladu s Ustavom, ova obilježja zabilježena u državnom protokolu na godišnjici Bljeska i Maslenice. I da, uprkos presudama Suda u Haagu i zahtjevu visokog predstavnika u BIH, Skupština RS odbija povući priznanja ratnim zločincima.

Zekanović je na samom početku krenuo oštro i naveo da je “očekivao tako nešto iz Beograda”, ocijenivši da se ne može stavljati znak jednakosti između ta tri slučaja.

– Jer se radi o nagrađivanju ratnih zločinaca u Banjaluci, a s druge strane radi se o veličanju fašističkog režima, dok se u trećem slučaju radi o odbrambenom ratu, gdje su nas vaši sunarodnjaci, iz Srbije i BiH napali, pokušali osvojiti, ali su, na njihovu žalost, a na našu sreću, poraženi – kazao je.

Zekanović je kazao da je “po zakonu dopušteno” u Hrvatskoj “Za dom spremni”, jer su, kako kaže, HOS bile legitimne jedinice, a “Za dom spremni” je stajalo na njihovom amblemu kao legitiman pozdrav i tu za njega nema dileme.

– Stavljanja znaka jednakosti između četnikovanja i fašizma u Srbiji ili Banjaluci i slavljenja žrtava u Domovinskom ratu hrvatskih branitelja je smiješno – kazao je.

On je kazao da u Srbiji ima rehabilitacije četničkog pokreta, navodeći da postoje brojni murali, dok “u Hrvatskoj to ne postoji”.

Na pitanje šta s odlukom Ustavnog suda RH da je uzvik “Za dom spremni” protuustavan, Zekanović je kazao da ta odluka “ne postoji i da postoji odluka da se može koristiti na komemoracijama”. Ovdje valja napomenuti da nikakva zakonska odluka o korištenju ZDS-a na komemoracijama ne postoji, postoji tek stajalište Komisije za suočavanje s prošlošću, koje nema nikakav zakonski učinak.

– Taj se pozdrav jedino može gledati u kontekstu Domovinskog rata kada su hrvatski mladići ginuli, naprimjer u Vukovaru, od četničke agresije koja je dolazila preko Dunava… Oni su ginuli pod tim pozdravom, ne da bi veličali državu od sada već prije 80 godina nego zbog skroz drugih razloga – kazao je Zekanović.

Ustvrdio je da se to ne može uspoređivati s fašizmom u Srbiji. Za napuštanje predsjednika Republike Zorana Milanovića komemoracije na kojoj je dio sudionika koristio “Za dom spremni”, kazao je da je “ludost”.

Zločini koji su počinjeni u NDH po monstruoznosti premašuju sve zločine, kazao je Mazalica.

Brković se osvrnuo na, kako je kazao, relativizaciju pozdrava “Za dom spremni”, navodeći da se vrtimo u začaranom krugu “tko je kriv i čiji su zločini veći”.

Političke elite koriste te teme da skrenu fokus s bitnih stvari, kazao je i dodao da mladi takve stvari prisvajaju do 20. godine. Kazao je da se stvari mijenjaju kad ti mladi u 25. godini uoče realne probleme pa im nije bitno ko je iz BiH ili Hrvatske, već nešto drugo.

– Prema ovoj retorici koju smo čuli od gospodina iz Hrvatske – ja ne vidim kako se išta može promijeniti, a i njihova zemlja ima isti problem kao Srbija, BiH, Crna Gora – a to je odljev mozgova. Mladi ovdje ne vide budućnost – naglasio je Brković.

Nakon toga uključio se Zekanović, koji je emisiju napustio uz konstataciju da je rekao da mu je “drago što je čuo ovu suludost s Istoka”, a prije nego što se isključio iz emisije, u kojoj je gostovao online, poručio je: “Sjetite se ‘Oluje’.”

(SB)