Home Novosti BURNO U CRNOJ GORI: Žestoke reakcije nakon brutalnih prijetnji ministra odbrane Srbije…

BURNO U CRNOJ GORI: Žestoke reakcije nakon brutalnih prijetnji ministra odbrane Srbije…

Nakon skandalozne izjave se nije zaustavio nego je nastavio da elaborira zašto ni Skoplje ni Podgorica ,,ne mogu spavati mirno“.

Ekstremna izjava ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića je glas Moskve, ali i posljedica kritike Zapada prema Aleksandru Vučiću koja je gotovo svakodnevna – ocijenila je u izjavi za Pobjedu predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko.

Podsjećamo, Vučević se jučer obrušio na Podgoricu i Skoplje kazavši da su se Crna Gora i Sjeverna Makedonija ogriješile o Srbiju priznajući nezavisnost Kosova, ističući da će im se to obiti o glavu kao i Ukrajini.

– Ogriješili ste se i to će vam se obiti o glavu, kao što se u Ukrajini obija o glavu svima koji su promovisali Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu. Otvorili ste Pandorinu kutiju. Smiješni su vaši birokratski odgovori da je Kosovo sui generis, da je to poseban slučaj. Ne vjeruje vam ni Albin Kurti, ni Tirana u to, zaprijetio je Vučević Podgorici i Skoplju na TV Pink.

Nakon skandalozne izjave se nije zaustavio nego je nastavio da elaborira zašto ni Skoplje ni Podgorica ,,ne mogu spavati mirno“.

On je mišljenja da postoji velika međunarodna podršku za stvaranje Velike Albanije, ističući da to nije pitanje samo za Srbiju, već i za njene komšije.

– Da li naši prijatelji u Sjevernoj Makedoniji mirno spavaju? Da li mirno spavate? Oni misle da su u NATO paktu i da su time riješili svoje probleme… To je mantra i Crne Gore i Sjeverne Makedonije. One, kad su postale članice te kolektivne bezbjednosti, ondosno NATO alijanse, misle da su riješile sve svoje probleme i da više ništa ne može da im se desi. Morate da pogledate ono što je u istoriji, razumijete malo druge okolnosti i razumijete ono što se dešava u njihovom dvorištu. Ne želimo da vodimo njihovu politiku, to je pitanje za njih. Ali možemo da konstatujemo da 25 odsto Albanaca ima 50 odsto vlasti u Sjevernoj Makedoniji. Ako je to OK Makedoncima, i nama je, samo ćete očigledno imati politiku koja neće vidjeti Makedoniju kao njihovu državu, naglasio je on.

Vučević ocjenjuje da postoji svealbanski konsenzus za svenacionalno ujedinjenje, a da ,,naivni Srbi misle da se to ne može desiti i da nema promjena granica“.

– Uvijek je važila mantra da nema promjena granica, pa su se mijenjale. Ne bih mirno spavao, ali to je pitanje za Skoplje, a i neka Podgorica dobro vidi šta će da radi. Vidim da je najveće pitanje za njih sad da li smiju srpske strane, ili srpska stranka, ili koalicija da uđu u vlast sa, uslovno rečeno, nekim malim ministarstvima. U Sjevernoj Makedoniji 25 odsto Albanaca ima 50 odsto vlasti, a u Crnoj Gori 30 odsto Srba ne može da ima dva ministarstva ili ijedno. Oni kažu da se miješamo u unutrašnje stvari. Vi se miješate u naše unutrašnje stvari – priznali ste Kosovo, ima li goreg, nepristojnijeg i otvorenijeg miješanja u unutrašnje stvari – zaključio je Vučević u jednoj od najbrutalnijih izjava nekog od srpskih zvaničnika.

Biserko objašnjava za Pobjedu da ne bi potcijenila mogućnost da srpski režim uradi nešto što bi moglo dodatno da destabilizuje region.

Ističe da pismo 60 evropskih zvaničnika i članova američkog Senata o potrebi promjene politike prema režimu u Beogradu, kao i veoma kritički tekstovi po zapadnim medijima pokazuju da Vučić trpi ogroman pritisak.

– S druge strane imamo Kremlj koji preko Zaharove i Lavrova zaoštrava retoriku prema regionu, a ne smijemo zanemariti brutalnu rusifikaciju srpskog javnog mnjenja koje smatra da Rusija pobjeđuje i da Srbija treba da istjera svoje aspiracije preko nje, što dokazuju i ovi posljednji murali posvećeni Kosovu, kaže ona.

Objašnjava da kritike prema Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori zbog priznanja Kosova nisu nove, ali ova ekstremnost i prijetnja da će ove dvije države proći kao Ukrajina pokazuju da situacija eskalira.

– Još kad se tome doda miješanje Beograda oko sastavljanja vlade, ja ne bih potcijenila mogućnost da srpski režim uradi nešto što bi moglo da poremeti region. To i jeste cilj ruske politike, vidite da Zapadu vrijeme ističe jer iduće godine imamo američke izbore i sigurno je da će Moskva i Beograd iskoristiti taj vakuum da drže region u tenziji – kaže Biserko.

Na skandaloznu izjavu srpskog ministra odbrane reagovao je prvi nekadašnji ministar vanjskih poslova i diplomata Miodrag Vlahović, koji se putem Twittera obratio predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću i mandataru za sastav nove vlade Milojku Spajiću.

– Poslije ovakvih ponovljenih prijetnji i brutalnog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ostaje jednostavno pitanje: razumijete li vi srpski? Ne razumijete? Ne smijete da razumijete? Nijeste čuli? Nemate stav – upitao je Vlahović.

On je istakao da mora da reaguje jasno i glasno na ovu izjavu.

– Milatoviću, tvoje ćutanje na ove ove neprihvatljive i opasne stvari (na Ministarstvo vanjskih poslova u raspadu i premijera Dritana Abazovića u odlasku ne računamo), pokazuje da ti nijesi, kako tvrdiš, ,,predsjednik svih građana“, nego pion Srbije u Crnoj Gori. Ti moraš da reaguješ na ovo, jasno i glasno – naglasio je Vlahović.

Da imamo, kao što, kako kaže Vlahović, nemamo Ministarstvo vanjskih poslova, te da ima ko da ga vodi ovo bi podrazumijevalo hitni demarš Vladi Srbije, pozivanje njihove otpravnice poslova na razgovor, a našeg/vašeg otpravnika poslova u Beogradu kući na konsultacije.

– Bez odlaganja. Nemate pravo da ćutite – poručio je Vlahović.

Izjava ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića kojom se poziva na makedonski model – a priziva ukrajinski scenario za Crnu Goru sramotna je i nedopustiva, utoliko više jer dolazi iz vrha zvanične vlasti u Beogradu, poručili su iz Demokratske partije socijalista.

– Izjavom Vučevića samo je nastavljena agresivna nacionalistička kampanja na čijoj je meti Crna Gora intenzivnije posljednjih nekoliko godina uz jednu značajnu promjenu – za izlive nacionalističkih gluparija ranije su bili zaduženi marginalci poput Rakovića i Antića a danas ovaj narativ preuzimaju i najviši državni zvaničnici kao Vučević koji je ujedno i predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke – navode oni.

Dodaju da na ovaj način Srbija nastavlja da se miješa u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori.

– Sugerišući pritom da su Srbi u našoj zemlji samo oni koji su na njihovom platnom spisku – poput lidera Demokratskog fronta. Vjeruju očito da im daje za pravo to što su na ključnim državnim funkcijama njihove marionete Milatović i Abazović da tretiraju Crnu Goru kao svoju privatnu prćiju, pa bi htjeli da je pretvore u državu nacionalnih zajednica, poput drugih u okruženju koji su prošli ratne strahote – ističu iz DPS-a.

Dodaju da zaboravljaju kad je Crna Gora u pitanju da to niko nikada tokom hiljadugodišnje istorije nije uspio – pa neće ni oni uprkos tome što su svi resursi upregnuti da se naša država destabilizije.

– Crnu Goru ima ko da brani jer naši građani – kako god se nacionalno izjašnjavali, nikada neće prihvatiti diktate sa strane. Demokratska partija socijalista bila je i ostaće tvrd orah za sve nacionalističke planove Beograda i iz vlasti i opozicije jednako ćemo braniti – i odbraniti, državne interese Crne Gore – istakli su u saopštenju.