Home Novosti BiH Bursać: Da je Kurti u BiH prozvali bi ga “SDA botom”

Bursać: Da je Kurti u BiH prozvali bi ga “SDA botom”

Tenzije na Kosovu prilično su eskalirale. Predsjednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić naredio je da Vojska Srbije i sve jedinice MUP-a budu u najvišem stepenu borbene gotovosti. Koji je najizgledniji scenarij, pitali smo Aleksandra Bursać a, kolumnistu i novinara.

“Vučić pošalje vojsku na granicu, pa ih vrati, pa pošalje generale. Izaziva tenzije. Imamo problem zato što je interes Rusije da se otvori južni fron. Vučić se igra ratom i to može prerasti u sukob. Nimalo nije ruzičašta situacija. Srpska manjina na sjevera Kosova je instruisana iz Beograda. Kad oni jave odlaze na barikade. Nadam se da neće biti ratnog sukoba i sve što se desi u budućnosti ide na dušu Vučića i režima”, rekao je Brusać za N1.

“RS i Kosovo nisu isto”
Predsjednik RS Milorad Dodik poručuje da sve budno prati i ističe kako “pitanje položaja Srba na Kosovu nije samo pitanje njih samih i Srbije već i Srba u Republici Srpskoj”.

“Entitet RS nema nikakve veze sa državnošću. RS i Kosovo nisu isto, Kosovo je međunarodno priznata država. Dodik i nacionalisti žele da to izjednače. Milorad Dodik je Putinov čovjek i ako direktiva stigne iz Moskve, bojim se da neće biti dobra situacija u BiH”, kaže Bursać.

Nedavno je premijer Kosova Albin Kurti rekao “Ako KFOR ne ukloni Vučićeve barikade, mi ćemo”, a Bursać je napisao “da je Kurti u Bosni, prozvali bi ga SDA botom”. Objasnio je ovaj post.

“Htio sam reći da to što radi Kurti je da se bori za Kosovo bez podjela i građansku državu. Kad se neko takav pojavi na teritoriju BiH kod nas ga etiketiraju kao SDA bot. Kurti je u ovom trenutku najbolji političar i zaslužio je epitet SDA bot.”

Osmorka ispunjava želje Dodiku i Čoviću
Komentarisao je Bursać koaliciju na državnom nivou između SNSD-a, HDZ-a i stranka Osmorke, te izbacivanje iz vlasti SDA.

“Naravno da je pozitivno što jedne etnonacionalističke partije nema na vlasti, ali nije sjajno što dvije ultranacionalističke partije postavljaju uslove, dobijaju ono što prije nisu mogli. Mislim da je ova opcija sa lošeg na gore”, kaže.

Milorad Dodik je na dnevni red današnje sjednice NSRS ponovo stavio Zakon o nepokretnoj imovini, iako je Ustavi sud BiH već jasno rekao da to nije nivo na kojem se tematizira zakon.

“U ovom trenutku je koalicija nova i da će koalicioni partneri, govorim o Osmorci, progledati kroz prste Dodiku. Zanimljivo je kako će reagovati Čović. Bojim se da će ovo proći i Osmorka neće dovoljno ozbiljno reagovati i da niko o ovome neće pričati. Ovo je jako važno. Očigledno je da je učinjen ustupak Dodiku. Očigledan je deal na relaciji Osmorka – SNSD”, kaže.

Borjana Krišto iz HDZ-a biće nova mandatarka Vijeća ministara BiH, a spekulira se i o još nekim imenima.

“Dva zvučna imena koja sam primjetio su Edin Forto (Naša stranka) i Elmedin Konaković (NiP). Konaković je napravio neke turbulencije u Osmorci da bude ministar vanjski poslova. Svi čekaju pozicije i u ovom vakuumu je sve moguće. Najmoćnija partija je tu NiP i po svom glasačkom potencijalu vode glavnu riječ. Borjana Krišto će biti ono što je Cvijanović Dodiku, to će ona biti Čoviću”, kaže Bursać.

“Sreća pogledala SDA u zadnjem krugu”
Iako je SDA “ispala iz igre” za vlast, ipak ima 13 ruku u Domu naroda u Federaciji. Bursać kaže da je “sreća pogledala SDA u zadnjem krugu”.

“Tu mogu osigurati neku moć i čip za trgovanje. Mislim da oni nisu tu pretjerano uspjeli, ali je činjenica da će sa DF-om opstruisati rad koalicije i udarati na Osmorku i priču kako mogu sa Čovićem i Dodikom. Osmorka će im davati povoda za to jer im ne ostaje ništa nego da ispunjavaju želje Čoviću i Dodiku”, kaže Bursać.

Za odlazak dva nova ministra iz tek formirane Vlade RS, Bursać kaže da je riječ o “namještenom skandalu”.

“Jedan poslanik je iz SNSD, a drugi iz SP-a i oni su zbog neke skrivljenog saobraćajnog prekršaja podnijeli ostavke. Iza toga stoji ozbiljan kriminal. Suština je da su podnijeli ostavke da se ne vide pravi problemi, da ljudi primaju plate, a da ne dolaze na posao”, rekao je.

“Čolić kao Kolinda”
Komentarisao je izjavu Zdravka Čolića koji je rekao da se u SFRJ nije smio slaviti Božić.

“Zaista ne znam. Čovjek je rekao da je zabranjeno. Zašto velika zvijezda tako kaže, ne znam. Nije mu trebala takva izjava, asocira me na izjavu Kolinde Grabar Kitarović koja je kazala da nije bilo jogurta za vrijeme Jugoslavije”, zaključio je.

(N1)