Home Novosti BiH Ćamil Duraković poslao oštru poruku: Dodik je frustriran, pogubljen, a entitet mu...

Ćamil Duraković poslao oštru poruku: Dodik je frustriran, pogubljen, a entitet mu je u teškoj situaciji

Jedini izlaz iz svega ovoga je da on ode kao nacionalni heroj, a ne kao neko ko je doveo do ove pozicije entitet RS, i tu on sada malo gubi osjećaj za vrijeme i mjesto – kazao je, između ostalog

Jučerašnji gost bio je Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica, koji je govorio o aktuelnim temama.

Na pitanje, vjeruje li da će novi Visoki predstavnik upotrijebiti bonske ovlasti, Duraković je istakao da mi često ne razumijemo da je Visoki predstavnik Dejtonska klauzula.

– On ništa ne nameće, on radi ono što su Dejtonske ovlasti i kada je došlo do izmjene i dopune krivičnog zakona u BiH, često se i naši mediji varaju u tome, „Inzko nametnuo zakon“, ne, Inzko je posvojim ovlastima donio dopune krivičnog zakona BiH. Tako da se ovdje ništa ne nameće, kako smo mi konstituente, odnosno, Bošnjaci, Srbi i Hrvati, konstitutivni narodi, kako i naše Predsjedništvo ima svoje ovlasti po Ustavu, Vijeće ministara i svi drugi nivou vlasti, tako i Visoki predstavnik u BiH ima podjednako svoja prava i ono što može. Naravno ja sam skoro pa siguran da oni koji su krenuli malo brutalno u pogrešnom smjeru, a to ej da narušavaju Dejtonski mirovni sporazum i prijete na kraju krajeva nekom eskalacijom, sukobima, uvjeren sam da do toga neće doći i da će Njemačka kao država, ali i Amerika koja to prati, ne bi dozvolili da dođe do toga, i po cijeni da se kroiste bonske ovlasti. Ukoliko ne dođe do tako rizičnih političkih poteza, ne vjerujem da će biti potrebe, dovoljna je moć politička koju uživa gospodin Schmidt da se ovdje neke stvari počnu okretati drugačije. Vidimo neke poruke i iz Srbije koje govore o Schmidtu o uticajnom političarku, o kancelarki Merkel koja daje punu podršku ovom Visokom predstavniku i mislim da su tu stvari skoro pa čiste. Samo je vrijeme kada će ovi koje najglasnije čujemo, naići na jedan civilizacijski kolosijek kako bi počele stvari u ovoj zemlji odvijati se u korist svih njenih građana. Tako da će ovo možda potrajati još malo, ali stvari idu ka smirivanju.

Mnogi smatraju da opozicija u RS-u, pa i pozicija, vidi Dodikov politički kraj, te ga puštaju da bude glasan i u djelima i na riječima.

– Dodik je poprilično frustriran političar, poprilično pogubljen u ovom momentu i on traži svaki oblik spasa i bijega od odgovornosti da se entitet RS zaista nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji. Jedini izlaz iz svega ovoga je da on ode kao nacionalni heroj, a ne kao neko ko je doveo do ove pozicije entitet RS, i tu on sada malo gubi osjećaj za vrijeme i mjesto – kazao je, između ostalog, Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Općine Srebrenica.

Duraković je prokomentarisao sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i Christiana Schmidta, Visokog predstavnika u BiH.

– To znači da Njemačka ne prepušta slučaju prije svega Bosnu i Hercegovinu, jer upravo je ovdje sve „uzavrelo“, i dolaskom novog Visokog predstavnika, ali i odlaskom starog, koji je donio dopune krivičnog zakona koje se odnose na ratne zločine, odnosno genocid. Tako da je to jasna poruka da je Njemačka opredijeljena da se stvari u BiH sigurno neće odvijati onako kako smo to svjedočili u proteklih 15-ak godina – istakao je.

Novi visoki predstvanik u BIH direktni je izbor njemačke kancelarke, ima dobre odnose u Americi i svijetu, veliki je političar i diplomata.

– Već dugo godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, bilo je tu nekih pomaka za BiH, ali poprilično je stanje bilo uspavano posebno na temi BiH, ali generalno na Balkanu imamo ta goruća pitanja od Kosova, Crne Gore, Makedonije, svega onoga što otprilike svjetske sile žele da riješe. BiH je bila možda i najniže na toj listi prioriteta, ali hvala Bogu da se stvari ponovo vraćaju na kolosijek i da ćemo konačno svjedočiti nekim ozbiljnim promjenama – smatra Duraković, istakavši da se Schmidt po svojim javnim nastupima pokazao kao ozbiljan političar, koji ima dobre veze.

Schmidt se sigurno neće šaliti u primjeni svega onoga što su njegove Dejtonske i sve druge ovlasti, kako bi olakšao narodima BiH, generalno BiH, prije svega da ojača svoju državnu poziciju na ovim integracijama, i sve ono kroz šta BiH prolazi godinama. Siguran sam da stvari neće biti onakve kakve su bile do sada, ali ostaje da vidimo do koje mjere će lokalni političari, posebno ovi glasovi koji dolaze iz entiteta RS biti spremni da provociraju volju, Međunarodne zajednice, posebno ovako moćnih zemalja kao što su Njemačka, Amerika i druge evropske zemlje, prenosi Hayat.

Previous articleGradonačelnik Nikšića Marko Kovačević saslušan u tužilaštvu zbog negiranja genocida u Srebrenici
Next article„MERKEL PRIMILA TALIBANE…“: Rajko Vasić brutalno izvrijeđao Inzka i Schmidta, pa Republiku Srpsku “proglasio” državom…
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.