Home Novosti BiH ČAMPARA PORUČIO DODIKU: “Nedopustivo je da policajci budu žrtve političkih ucjena i...

ČAMPARA PORUČIO DODIKU: “Nedopustivo je da policajci budu žrtve političkih ucjena i MILIONERA IZ SNSD-a”

-Budžet BiH mora biti usvojen, kako bi policajci SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela već idući mjesec imali veća primanja. Istovremeno, nužno je započeti i proces s ciljem potpunog izjenačavanja prava policajaca na svim nivoima.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara izjavio je da nužno krenuti u proces koji će omogućiti izjednačavanje plata policijskim službenicima na svim nivoima.

Potpuno je nedopustivo, kako je kazao, da policajci na državnom nivou budu žrtve političkih ucjena SNSD-a, koji blokira usvajanje budžeta BiH, a kojim je predviđeno povećanje primanja policajcima na državnom nivou.

-Budžet BiH mora biti usvojen, kako bi policajci SIPA-e, Granične policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela već idući mjesec imali veća primanja. Istovremeno, nužno je započeti i proces s ciljem potpunog izjenačavanja prava policajaca na svim nivoima. Nemaju pravu milioneri iz SNSD-a da, radi svojih ideja, blokiraju rast budžeta BiH odnosno rast plata za policajce na državnom nivou, od kojih veliki broj dolazi i s područja entiteta RS – poručio je Čampara.

Ističe kako je ovo je pitanje koje nadilazi dnevnopolitička pitanja i stranačke interese.

Bilo kakav nastavak blokada i zaustavljanja povećanja plata ovim službenicima, upozorio je, nužno će imati demotivirajući efekat na njih, što je na koncu i sigurnosni rizik, jer građanima BiH trebaju dobro plaćeni i motivirani policajci.

-Posebno je to važno u aktuelnom trenutku kada se BiH suočava sa migrantskom krizom, potrebom borbe protiv organizirang kriminala i korupcije, kao i nizom drugih sigurnosnih izazova – naglasio je Čampara.

(SB)