Home Archive ČEDOMIR JOVANOVIĆ ŠOKIRAO I BUTKOVIĆA: „Vučić je bio u ratu na Romaniji...

ČEDOMIR JOVANOVIĆ ŠOKIRAO I BUTKOVIĆA: „Vučić je bio u ratu na Romaniji i Jevrejskom groblju; Rusi su pokušali da obore dogovor oko novog saziva Vijeća ministara BiH…“ (VIDEO)

Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije Srbije, gostovao je u emisiji „Jedan“ BHRT-a, „Slobodna Bosna“ donosi dijelove tog razgovora

Na pitanje kako bi objasnio trenutnu situaciju u Srbiji Jovanović je kazao:

„Mi lutamo u nečemu u čemu smo unapred osuđeni na neuspeh. Pokušavamo da pređemo na drugu obalu, a da pre toga ne odgovaramo za ono što smo uradili na ovoj obali, a da se pri tom ne pokvasimo“.

Na pitanje šta to predsjednik Srbije Aleksandar Vučić radi na sređivanju „ludila“ u kojem živimo, Jovanović je rekao:

„Svestan sam njegovih hipoteka, kao i svako ko o njemu razmišlja, pamti 90-te. I prve godine posle Miloševića ovde i u regionu. Važnije mi je što ih je i on svestan. I što sve to opisuje kao grešku. Gde su rezultati tog novog Vučića? Njih još nema. Barem u onoj meri u kojoj su potrebni i Bosni i Srbiji.. I, ako me pitate šta je on uradio i šta je njegova zaostavština, onda je to jedan paradoks, koji opet govori o svima nama. Njegov značaj je što nije uradio. Mogao je, pa se uzdržao. Nije podržao ideju referenduma o samostalnosti Republike Srpske. Suprotsavio se Dodiku kada je želeo da potpuno zaobiđe pravni sistem i poredak u BiH. Gurao je Dodika ka Savetu ministara i dogovoru koji je na kraju ipak napravljen. Bio je u Srebrenici“.

Zašto se pokušava približiti Vučiću?

„Ja ne bežim od Vučića. On je ušao u taj politički prostor u kojem sam ja oduvek bio. I zbog toga što kaže danas da su: Ogulin, Karlovac, Virovitica greške… Ja ne mogu da idem sad na Romaniju ili Jevrejsko groblje gdje je on bio tokom rata, pa da budem četnik, pošto on to više ne želi da bude. Konačno, vreme je teško. Ja znam da on nije pristao da igra onu ulogu s Dodikom, koju su pre njega igrali Koštunica ili Tadić. Znam koliko malo treba Dodiku od poruke: `Đukanoviću-Odlazi`, do poruke: `Vučiću-odlazi`. I koliko ima usijanih grana, koje nikad rat ni Bosnu nisu videle. Rusi su pokušali da obore dogovor formiranja saziva Saveta ministara…“, kazao je Jovanović, a prenosi „Slobodna Bosna“.

Integralni razgovor Čedomira Jovanovića za BHRT možete pogledati u videoprilogu.

(SB)