Home Novosti ČEDOMIR JOVANOVIĆ UPUTIO PISMO: Nema sednica parlamenta dok je potpredsednica Vjerica Radeta

ČEDOMIR JOVANOVIĆ UPUTIO PISMO: Nema sednica parlamenta dok je potpredsednica Vjerica Radeta

Danas sam uputio pismo predsednicima svih poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini Republike Srbije, u kojem sam zatražio da se ne održavaju sednice dok potpredsednica parlamenta Vjerica Radeta ne podnese ostavku ili ne bude smenjena sa svih funkcija.

Neprihvatljiv je čin Radete, u kojem je anticivilizacijskim rečnikom napala preminulu predsednicu Majki Srebrenice Hatidžu Mehmedović, sramno se rugajući njenoj žrtvi i žrtvi njene porodice. Radi se o ženi koja je ostala bez muža i dva sina u genocidu počinjenom u Srebrenici. Ono što je uradila Radeta posle njene smrti je nešto sa čime se niko normalan u ovoj zemlji ne može složiti.

I sâm sam dete jasenovačkih žrtava i potomak Slobodana Jovanovića koji je 1912. godine krenuo u rat sa šest sinova, a vratio se samo sa jednim 1918. godine. Upravo zato me ni porodica, ni prijatelji, ni svet koji me okružuje (a oni su zajednički većina) ne bi razumeli kada bih podržavao Radetu, a od Hatidže i njene žrtve okretao glavu.
Moramo biti solidarni u trenutku kada se sa najvišeg mesta u parlamentu Srbije šalju tako monstruozne poruke koje se graniče sa ljudskim razumom. Zato naglašavam da ni po koju cenu ne treba da učestvujemo u radu parlamenta dok Vjerica Radeta ne ode sa mesta potpredsednice i narodne poslanice.

Radi se o osobi koja je bila najglasnija u hajci koja je vođena protiv poslanika Meha Omerovića, optužujući ga za navodnu krađu, što je rezultiralo i njegovom ostavkom. Vreme je da i sama napusti skupštinsku klupu.
Nakon njenog dugogodišnjeg ratnohuškačkog političkog delovanja, njeno poslednje ismevanje žrtvama rata je nešto čemu se moramo jasno i glasno suprotstaviti. Posle poslednjeg sramnog čina, Vjerica Radeta i dalje ostaje na mestu sa kojeg se vodi parlament. To je nedopustivo za društvo koje teži ka uspostavljanju evropskih civilazacijskih vrednosti.

Radeta ne sme više nijedan dan ostati na funkciji potpredsednice Skupštine i narodne poslanice i oko toga nema nikakvog kompromisa, jer ono što je ona izgovorila uvreda je za sve žrtve rata, za stradale i prognane, za sve nas koji živimo u ovoj zemlji ili u regionu. Zato je ostavka ili njena smena najmanje što možemo da uradimo za sve ljude koji su preživeli pakao zbog političkog ludila iz koga dolazi i Vjerica Radeta.

Dužnost je svih parlamentaraca, bilo da su deo vladajuće većine ili u opoziciji, da se izjasne o našem predlogu i pokažu jedinstven stav da Vjerici Radeti nije mesto u parlamentu. To je najmanje što možemo da učinimo kako bismo sačuvali dostojanstvo društva koje mi, kao narodni poslanici i poslanice, predstavljamo u srpskom parlamentu.
Već smo tražili od Skupštine da konstatuje prestanak mandata predsedniku Srpske radikalne stranke, Vojislavu Šešelju, zbog toga što je nedostojno i protiv zakona da osuđeni ratni zločinac sedi u parlamentu. Radi se o članovima organizacije koji su očigledno i dalje spremni da pozivaju na nasilje, da maltretiraju one koji se sa njima ne slažu, da prizivaju sukobe sa susedima, ne prezajući ni od čega.

Puno je zla došlo sa njihove strane da bi danas na ovo svi ćutali, i puno je krvi proliveno zbog politike radikala koji su spremni da učine apsolutno sve, ali to ne može proći bez posledica, saopšteno je iz Liberalno Demokratske partije.

(ZASREBRENICU.ba)