Home Novosti Čedomir Jovanović za N1: Neće biti ni pakla ni krvave Drine

Čedomir Jovanović za N1: Neće biti ni pakla ni krvave Drine

Čedomir Jovanović, lider Liberalno – demokratske partije Srbije, povodom okupljanja pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu za N1 je poručio da neće biti ”ni pakla ni krvave Drine”, te da njihovo postrojavanje 10. marta ima smisla kao i okupljanje nacista ispred Aušvica.

Podsjećamo, sa skupa i postrojavanja u Višegradu mogla se čuti poruka: “Biće opet pakao i krvava Drina”.

“Neće biti ni pakla ni krvave Drine. To je samo izraz velike nemoći Republike Srpske, Srbije, srpskog naroda, naših elita. Ne znam kome uopšte bilo šta može da se dopada i imponuje ono što se jučer videlo u Višegradu. To me podseća na skupove ustaša koje mediji eksploatišu u Srbiji, i vaš predsedavajući Dodik. To ima smisla kao i okupljanje nacista ispred Aušvica”, kazao je Jovanović za N1.

Milorad Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH nije se oglasio povodom događaja koji se se desili u nedjelju.

“To samo govori da je nesposoban za funkciju na kojoj se nalazi. On zna koje su njegove ustavne dužnosti. Obavezan je da štiti državu i ljude u njoj. Krvava Drina nije pretnja samo Bošnjacima, nije donela sreću ni Srbima. Treba li da podsećam koliko je srpski narod stradao zbog ideologije krvave Drine, koliko trpimo danas u Srbiji, i koliko je srpski narod stradao u Bosni zbog te ideologije”, poručio je Jovanović.

Ocijenio je Jovanović da su danas odnosi između država i naroda mnogo komplikovaniji i teži nego u godinama kada je izbio rat na ovim prostorima.

“Nema puno pameti danas u politikama koje dominiraju. Hrvatska oplakuje Bleiburg i odluku Austrije. Hag nije doprineo marginalizovanju nacionalizma. One koji mi smatramo zločincima su heroji na drugoj strani, i obratno. O žrtvama moramo misliti, oni su najveći taoci nesposobnosti i naša deca. Moramo skinuti hipoteku zla”, poručio je.

“Ako nemamo snagu da pravim imenom nazovemo one koji su odgovorni za zlo, osuđujemo našu decu. To zlo, onu svoju šansu vidi u konfuziji koju prati i delovanje međunarodne zajednice, slabost Dejtona, u regionalnim problemima koji su otvoreni. Uz Bosnu – najteži je problem Kosovo. Zato se i prave kompromisi”, poruka je Jovanovića.

Inače, 12. marta se obilježava 16 godina od ubistva Zorana Đinđića, a rekao je da dešavanja iz Višegrada ne bi ni bilo da je Đinđić živ.

“Meni je još taj 12. mart pred očima. Nikada neću u potpunosti iskoračiti iz tog dana. Višegrada ne bi bilo da nije pucano u Đinđića. On je upucan u akciji ‘Stop Hagu’. Mnogo što šta bi bilo drugačije. Meni puno nedostaje, ali to je nešto što se tiče mene. Zaustavljen je u 52. godini, a bio je potreban i Srbiji i Bosni i Kosovu, Hrvatskoj i Crnoj Gori”, izjavio je Jovanović.

Uskoro video kompletnog gostovanja.

(N1)