Home Novosti ČEMU VAKAT, TOME I VRIJEME: Sud u Hagu traži hapšenje Šešeljevih radikala

ČEMU VAKAT, TOME I VRIJEME: Sud u Hagu traži hapšenje Šešeljevih radikala

Ova odluka je uslijedila pošto je sudija usvojio zahtjev Haškog tužilaštva da, s ciljem očuvanja dokaza, budu uzeti posebni iskazi od svjedoka na sjednici suda u postupku koji treba da uslijedi, s obzirom na to da su Jojić i Radeta nedostupni Mehanizmu.

Sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu Liu Daqun ponovo je naredio raspisivanje naloga za hapšenje dvoje radikala – Vjerice Radete i Petra Jojića, koje Hag tereti za nepoštovanje suda, odnosno zastrašivanja svjedoka tokom procesa protiv predsjednika Srpske radikalne stranke i ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Ova odluka je uslijedila pošto je sudija usvojio zahtjev Haškog tužilaštva da, s ciljem očuvanja dokaza, budu uzeti posebni iskazi od svjedoka na sjednici suda u postupku koji treba da uslijedi, s obzirom na to da su Jojić i Radeta nedostupni Mehanizmu.

U odluci koja je danas objavljena, sudija je naveo da je u okolnostima ovog predmeta očuvanje dokaza posebnim iskazom u interesu pravde i da je očuvanje dokaza tužilaštva opravdano u sadašnjim okolnostima, objavio je Tanjug.

U skladu sa pravilima o uzimanju “posebnog iskaza”, sudija je ukazao da je pravilima Mehanizma propisano da se izda javno saopćenje u vezi sa ovom odlukom, kao i nalog za hapšenje optuženih.

Srbija smatra da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Radete i Jojića, kako je to prije više godina utvrdio Viši sud u Beogradu, jer pred Mehanizmom ne bi odgovarali za ratne zločine, već za djelo koje nije propisano Zakonom o saradnji sa sudom u Hagu.

Mehanizam je u ponovljenom postupku odlučivanja o tome gdje će biti suđeno Radeti i Jojiću, prvo 2019, a zatim i 2020. godine zatražio od Srbije da ih uhapsi i izruči Hagu radi suđenja povodom optužbi da su zastrašivali svjedoke.

Prvom odlukom iz 2018. godine bilo je odlučeno da im se sudi u Srbiji.

U junu 2018. godine turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete, koji je bio na snazi od 2015. godine, ali se tužilaštvo žalilo i ta je odluka ukinuta.

Sudiji Akaju Vijeće sigurnosti UN-a nije produžilo mandat u Mehanizmu, a na njegovo mjesto u decembru 2018. godine je imenovan sudija Liu Daqun.

(SB)

Previous articleOŠTRA PORUKA UGLJANINA: Predsjednik SDA Sandžak od Vučića očekuje izvinjenje – „Nametanje srpske nacionalne himne djeci bošnjačke nacionalnosti…”
Next articleUGLEDNI BEOGRADSKI POLITIČAR ŽARKO KORAĆ: “Dodik je dosadio ljudima, u ovu priču je uvukao i Aleksandra Vučića koji iz Crne Gore hvata zalet za osvajanje BiH, ali…”
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.