Home Novosti BiH Cenić reagovala na izjavu lidera SNSD: Dodiku potreban novac, pa bi da...

Cenić reagovala na izjavu lidera SNSD: Dodiku potreban novac, pa bi da mu EU pokloni 20 milijardi

On je i ušao u ovu koaliciju zato što Republika Srpska nigdje para nema. Stalno se zadužuje, kasni sa svojim obavezama, i Dodiku treba država da bi nekako došao do para

Predsjednik SNSD Milorad Dodik komentarišući kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu izazvao je brojne reakcije iznošenjem stava da Evropska unija treba da plati to što bi joj se BiH pridružila.

Ja mislim da će na nama biti ovdje da mi konačno sjednemo i kažemo šta mi mislimo da ova zemlja treba da dobije da bi mi se kretali ka tome. Ako Evropska unija želi da upravlja procesima, pa čak i institucijama, onda to mora da plati. Bilo bi interesantno da im ispostavimo zahtjev da nam daju 20 milijardi u naredne tri, četiri godine i da onda kažemo da možemo da se pridružimo. To nije uopšte smiješno, pa Hrvatska dobija 27 milijardi iz evropskih fondova, sve zemlje EU dobijaju. Ako BiH ne dobije novac u ovom statusu, zašto će joj status, riječi su Dodika, prenosi Srpskainfo.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić smatra da su riječi Dodika, najblaže rečeno, nelogične.

– To je toliko nelogično da to svijet vidio nije. On je i ušao u ovu koaliciju zato što Republika Srpska nigdje para nema. Stalno se zadužuje, kasni sa svojim obavezama, i Dodiku treba država da bi nekako došao do para, jer brzina kojom troši Dodik i njegovo okruženje, to još viđeno nije. Ta brzina kojom je u stanju da spali sve pare i da još pritom uništi koješta. A sada mu treba novac i za onaj propali projekat s ruskim mafijašem Serdarovim, koji ima i zabranu poslovanja s Evropskom unijom, pa da sada otkupi sve one propale projekte. I tu je rekao da je u pitanju energetski suverenitet Republike Srpske, pa zašto je onda davao čovjeku koji je neprovjeren, koji ima zabranu u EU? – ističe Cenićeva.

Ona konstatuje kako Evropska unija nije nešto gdje se mora ući, pa da još EU treba za to da plati.

– Nije Evropska unija ta koja mami BiH jer joj glavobolja ne treba. Treba joj samo geopolitički da pokaže svoj uticaj u odnosu na ruski uticaj. Međutim, to je klub u koji se ulazi dobrovoljno. Ovo ispade kao da se Evropska unija pridružuje BiH i sada treba da plati tu članarinu, a ne obratno. To što Hrvatska dobije, ona je članica EU, i kakva god da je Hrvatska, ona je ispunila svoje uslove. BiH, niti je ispunila uslove, niti šta uradila, kandidatski status je dobila kao milostinju i kao dio geopolitičkog interesa. To poređenje sa članicama EU, čiji poreski obveznici uplaćuju u fondove Evropske unije i čiji poreski obveznici onda dobijaju nazad ta sredstva u nekoj srazmjeri, Bosne i Hercegovine koja nije niti ispunila uslove niti šta daje Uniji, nego samo traži da joj se nešto da, je najblaže rečeno nelogično i glupo – naglašava Cenićeva i dodaje:

– Sada mu treba da se preko države zaduži ili dobije kakav kredit, ili evo da Evropska unija, zaboga, bude toliko sretna što je sama dala kandidatski status BiH, pa da je još nagradi s 20 milijardi poreskih para svojih građana na teritoriji EU, odnosno da plati članarinu što je ušla u BiH – rekla je Cenićeva.

Direktor Spoljnopolitičke inicijative BiH Haris Ćutahija kaže da bi se političke stranke trebale ponašati u skladu sa svojim programima, te napominje kako sve stranke u svojim programima teže ka Evropskoj uniji, barem deklarativno, piše Buka.

– Mislim da gospodin Dodik tu kulturu mita pokušava prenijeti i na proces evropskih integracija. Ako smo rekli da je prvi spoljnopolitički cilj BiH članstvo u Evropskoj uniji onda se tako trebamo i ponašati. Ja mislim da čak i gospodin Dodik i SNSD u svojim programskim dokumentima obećavaju svojim glasačima članstvo u EU. Ako on ne misli tako, bilo bi dobro da se onda tako i izjasni – ističe Ćutahija.

(Oslobodjenje)