Home Novosti BiH Četnici počeli “orgijanje” u Višegradu: Crne uniforme, cvijeće i gusle za zločince

Četnici počeli “orgijanje” u Višegradu: Crne uniforme, cvijeće i gusle za zločince

Godišnjica hapšenja četničkog generala i ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata Dragoljuba Draže Mihailovića, umjesto 13. marta kako su to činili proteklih godina, obilježava se danas u Višegradu.

Pripadnici Ravnogorskog pokreta, mahom starije životne dobi, okupili su se tako jutros na Trgu palih boraca u Višegradu i počeli jednodnevno “orgijanje po našim živcima”, uznemiravajući i povratnike Bošnjake u ovom gradu i sve antifašiste u zemlji.

Oko 200 spodoba, pripadnika “četničke gerijatrije”, odjevenih u crne i druge četničke uniforme i okićeni zločinačkim znakovljem, s dotatkom pokoje brade i kokarde, okupilo se tako u centru Višegrada i zaguslalo i četničke pjesme.

Postavili su i vijence na spomenik, kako to oni od milja zovu, “palim borcima” – misli se na srpske vojnike koji su poginuli za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, a potom su se, kako kažu, “u mirnoj i dostojanstvenoj koloni” (kako da ne, op.pr.) uputili prema Draževini (lokalitet pored Višegrada) da odaju počast četničkom “đeneralu” Čiči Draži.

Četnici i simpatizeri došli su iz više krajeva, uključujući Čačak, Ivanicu i druga mjesta u Srbiji.

Okupljanje četnika i njihovih simpatizera godinama se neometano odvija u RS, bez bilo kakve osude nadležnih institucija.

(Radio Sarajevo)