Home Novosti BiH ČETNIČKI DUH U SRBIJI NIKADA NE MIRUJE: Evo kako se potpisao autor...

ČETNIČKI DUH U SRBIJI NIKADA NE MIRUJE: Evo kako se potpisao autor pisma sa metkom u koverti poslanog na adresu Parlamenta BiH

Koverta koja je jučer ujutro stigla na adresu Parlamenta BiH poslana je iz mjesta Orašac u Srbiji, a u njoj se nalazio metak kalibra 7,65 milimetara, zamotan u jedan tufer.

Informacija o poslanoj koverti potvrđena je iz policijskih agencija, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, a istragu je preuzelo i Tužilaštvo BiH.

Zloglasni bajrak

U koverti je bila i napisana poruka „S verom u Boga, sloboda ili smrt“ i u njoj se nalazila fotografija mrtvačke glave, s dva krsta. Riječ je o simbolu koji koriste članovi Ravnogorskog pokreta, ali i navijači Partizana iz Beograda.

Ovaj simbol, s mrtvačkim glavama, koristili su i četnici predvođeni svojim zloglasnim vojvodom Dražom Mihailovićem.

Radi se o zastavama s lobanjom i dvije butne kosti ispod nje. Natpis “Sloboda ili smrt” i “S verom u Boga, za kralja i otadžbinu”, ustvari je četnički bajrak, koji su pripadnici ovog pokreta koristili u borbama, pretežno u Sandžaku, BiH i na Kosovu.

Saznajemo da je SIPA jučer odmah po dojavi izuzela ovu kovertu, a KDZ pregled sve pošte koja je jučer stigla na adresu Parlamenta obavili su pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, koji i osiguravaju ovaj objekt.

Prema nezvaničnim informacijama, ista koverta navodno je upućena i na adresu jedne institucije u Sandžaku, ali se takvi navodi još provjeravaju.

Gavrilo Princip

Iako je na koverti poštanska markica s datumom 30. oktobar 2019. godine, na kojoj je, indikativno, slika Gavrila Principa, na prvoj strani napisano je ime pošiljaoca i mjesto Orašac (Šumadija). Ime pošiljaoca na koverti je Đorđe Petrović, što je asocijacija na Đorđa Karađorđa Petrovića (Crni Đorđe). On je bio vođa prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva i osnivač dinastije Karađorđević.

“Sada je sve poslano na vještačenje. Obavijestili smo tužioca i tužilaštva. Vidjet ćemo šta će istraga pokazati i šta je motiv”, kaže naš izvor iz jedne policijske agencije.

Nije naznačen primalac

Iako je kao adresa primaoca naveden Parlament BiH, Trg BiH 1, na koverti nije naznačeno kome je tačno trebala stići u ruke i šta je motiv.

Svim uposlenicima koji su se jučer nalazili u Parlamentu inspektori su bili oduzeli privremeno mobitele kako slučajno slika koverte ne bi izašla u javnost.

(SB)